Макрон поиска нов Шенген дори и с по-малко членове

снимка БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е привърженик на идеята за предоговаряне на шенгенското споразумение, дори резултатът да е намаляване на страните, които членуват в зоната без граници. Макрон заяви, че “общите граници, Шенген и Дъблинското споразумение вече не работят“.

Френският президент отчетливо втвърди тона си към нелегалната имиграция и проявите на политически ислям в неговата страна. Това стана по време на речта му, с която представи предложенията, формирани след протестите на "жълтите жилетки", предават световните информационни агенции.

Границите са една от опорите на нацията, каза Макрон. Той обясни, че твърдо вярва в правото на убежище, но "за да приемате хора, трябва да имате дом".

Макрон подчерта и светското начало на френската република, заклеймявайки усилията на някои малцинства да се отделят от останалата част на държавата.

"Говорим за едно отделяне, което на места се е случило подмолно, защото Републиката не е спазила своите обещания, говорим за хора, които в името на една религия следват политически проект, този на политическия ислям, който иска да се отдели от нашата Република. И по този въпрос поисках от правителството да бъде неотстъпчиво", добави Макрон, цитиран от АФП.

В речта си френският президент определи ислямския екстремизъм като заплаха за френската република и подчерта, че иска правителството да работи по-усилено, за да попречи на екстремистите да навредят, отбелязва АП.

АФП напомня, че това е труден въпрос за френското общество, който се задава често заради случаи на носенето на бурки или някои програми в училищата. От 1905 г. Франция има закон за разделяне на Църквата и държавата, създавайки светска република.

"В последно време засилихме приложението (на закона), включително чрез затваряне на училища, културни центрове и асоциации, които не спазват правилата на републиката“, каза Макрон.

От ноември правителството провежда консултации с религиозните представители, за да финализира проекта си за реформа на закона от 1905 г., целяща да се подобри прозрачността при финансирането на религиите и да се гарантира спазването на обществения ред, припомня АФП.

Френският президент заяви, че не се интересува от шансовете си за преизбиране през 2022 г. "Искам да успея (да реализирам идеите си)", подчерта той на пресконференцията в президентския дворец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят