Макрон поиска от Ердоган деескалация на напрежението в Средиземно море

Президентите на Турция и Франция

Френският президент Еманюел Макрон поиска от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да се ангажира недвусмислено за деескалация на силното напрежение с Гърция и Турция в Източното Средиземноморие.

В телефонен разговор с Ердоган Макрон "призова Турция да спазва напълно суверенитета на държавите членки на Европейския съюз, както и международното право, да се въздържа от каквото и да било ново едностранно действие, което може да провокира напрежение, и да се ангажира недвусмислено за обособяването на пространство на мир и сътрудничество в Средиземно море", съобщи Елисейският дворец.

Турският президент от своя страна даде да се разбере, че "очаква от Франция здрав разум и конструктивно поведение в този процес", казаха от неговата канцелария.

Турция и Гърция изразиха готовност да започнат преговори. В тази криза Париж оказва поддръжка на Атина. Подкрепата на Франция за Гърция и Кипър, както и кризата в Либия, доведоха до влошаване на нейните отношения с Турция, отбелязва Франс прес.

Макрон се обяви и за "подобен диалог в същия дух" между Турция и Република Кипър, която, както и Гърция, членува в ЕС. Той освен това прикани Анкара да спазва оръжейното ембарго срещу Либия, както "и интересите в Сирия на своите съюзници в областта на сигурността".

"Двамата държавни глави решиха да продължат редовния си диалог по тези теми", пише още в комюникето на Елисейския дворец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят