Макрон празнува 40-ия си рожден ден с нараснала популярност и международен авторитет

Еманюел Макрон

След устремното начало на мандата си френският президент Еманюел Макрон ще празнува утре 40-ия си рожден ден, окуражен от видимо по-голямата подкрепа в допитванията и от укрепналите си международни позиции.

Седем месеца след мълниеносното си възход до Елисейския дворец най-младият държавен глава на Франция от Наполеон има пълно право да празнува влизането си в клуба на четиридесетгодишните лидери.

Огласено вчера допитване на института "Одокса" потвърждава стремителното нарастване на популярността му: 54 процента от анкетираните французи смятат, че Еманюел Макрон е "добър президент", при 46 процента на обратното мнение, което е внушителен скок от 9 пункта в одобрението в сравнение с предишния сондаж месец по-рано.

Институтът описва това като "необичайно завръщане" и говори за "подвига" на "първия президент, възвърнал популярността си след категоричен спад в рейтинга" в края на лятото.

"Той си върна преобладаващото доверие, което не се е случвало никога преди, обичайно тръгнеш ли надолу, накрая отпадаш", казва политологът Паскал Перино.

В началото президентското управление на Макрон, избран през май, след като създаде от нищото своето центристко движение "Напред!", бе следено с известен скептицизъм от французите.

Оттогава обаче бившият инвестиционен банкер успя да прокара почти без сътресения амбициозния си дневен ред за икономически реформи, като същевременно се грижи за авторитета си на държавен глава.

Откровен и непринуден

В национален план "хората признават, че той изпълнява своите ангажименти, прави това, което каза по време на кампанията си", отбелязва Клое Морен, специалистка в областта на социологическите проучвания към фондация "Жан Жорес".

В международен аспект, независимо дали става въпрос за Европа, за климата или за Близкия изток, младият президент излезе с множество инициативи, запълвайки вакуума, оставен от други лидери като Доналд Тръмп или Ангела Меркел.

"Французите отново заобичват Франция, върнала се на първия ред в международната политика", подчертава Паскал Перино.

Колкото до младата си възраст, която той не престава да изтъква, Макрон "я превръща в коз, яхнал вълната на предимствата на младостта си, залагайки на понятия като иновация, динамичност или обновление, пораждащи асоциации за пролетта след един мъртъв сезон", отбелязва езиковедът професор Жулиен Лонги.

Вписвайки се в глобална тенденция, изпратила на върха на управлението Матео Ренци в Италия, Джъстин Трюдо в Канада или съвсем наскоро Себастиан Курц в Австрия, Еманюел Макрон иска "да бъде един от водачите на това ново поколение лидери", както заяви наскоро пред сп. "Тайм".

Той използва младостта си също, за да разговаря с младите хора с необичайна откровеност, от позицията на един от тях.

Макрон демонстрира това в началото на ноември в речта си "към африканската младеж", която произнесе пред 800 студенти в Уагадугу. Тогава той каза: "И аз като вас съм от поколение, което не познава колонизирана Африка".

Поколението на новото хилядолетие

Младостта му пролича и когато в Гвиана разпозна мирис на канабис и възкликна: "Деца, тук се пушат не само цигари. Носът ми още работи".

Според социолога Реми Удгири този ръководител, който позира за официална снимка с два смартфона и работи "в режим проект" като в стартъп-компания, носи всички черти на човек на новото хилядолетие - поколението, родено между 1980 и 2000 г.

"В същото време" обаче, ако използваме един от емблематичните му изрази, Еманюел Макрон си служи с "един изтънчен, дори остарял език, включващ латински изрази и подхождащ повече на по-възрастни хора, което го прави да изглежда едновременно млад и зрял", така че "да не попадне в графата на неопитните", подчертава Жулиен Лонги. Той отбелязва, че съпругата на Макрон, Брижит, която е по-възрастна, "допринася за поддържането на това впечатление за зрялост".

Еманюел Макрон впрочем призна, че не споделя "непременно вкусовете на своето поколение". Той каза след кончината на Джони Холидей, че обича песните на звездата, и засвидетелства вдъхновено почитта си към писателя Жан д'Омерсон, починал на 92 години.

Между другото допитванията показват, че Макрон е най-популярен сред хората на възраст над 65 години.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа