Макрон предлага общи европейски сили за намеса, общ бюджет за отбрана и обща доктрина за действие

„Европа е твърде слаба, бавна и прекалено неефикасна, но само тя може да ни осигури капацитет за действие пред големите предизвикателства“

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон предложи отбраната ѝ сигурността на Европа да се укрепят чрез създаване на общи сили за намеса, общ бюджет за отбрана и обща доктрина за действие, предаде Франс прес във вторник.

В реч в парижката Сорбона, в която огласи плановете си за реформи в Европейския съюз, той поиска също да бъдат създадени Европейска академия за разузнаване, за да се засили взаимодействието между специалните служби и обмена на информация в името на борбата с тероризма, Европейска прокуратура, която да работи по дела, свързани с терористична дейност, и общи сили за гражданска защита за справяне с природни бедствия.

"Сигурността е основата на всяка политическа общност", а Европа е изправена пред двойно предизвикателство - постепенното и неизбежно оттегляне на САЩ и терористичната заплаха, отбеляза френският държавен глава.

Европа трябва да има самостоятелен капацитет за намеса, допълващ този на НАТО, и да развие обща стратегическа култура, добави той.

Според него до началото на следващото десетилетие Европа трябва да има общи сили за интервенция, общ бюджет и доктрина за действие.

Макрон поиска също поетапно създаване на европейска гранична полиция, за да се гарантира по-добро охраняване на границите, както и общи сили за гражданска защита за справяне с природни бедствия, посочва Ройтерс.

Френският президент предложи да бъде създаден Европейски офис за предоставянето на убежище, за да се ускорят и хармонизират европейските миграционните процедури, както и стандарт на ЕС за личните документи за по-добро управляване на миграционните потоци. Той иска също да има европейска програма за финансиране на интегрирането и обучението на бежанци.

Макрон предупреди за опасностите от антиимигрантския национализъм и заяви, че те противоречат на принципите на обща Европа, родена от трагедията на световните войни.

В речта си в парижкия университет президентът заяви, че Европа е твърде слаба, твърде бавна и прекалено неефикасна. Само тя обаче може да ни осигури капацитет за действие пред големите съвременни предизвикателства, изтъкна той.

Една по-уязвима Европа е изложена днес на вълните на глобализацията. Единственият път, който гарантира бъдещето ни, е възстановяването на суверенна, единна и демократична Европа.

Макрон говори и по темата за развитието. Повече не можем да гледаме на Африка като на заплаха. Трябва да я разглеждаме като партньор. Помощта за развитие трябва да се увеличи, каза той.

Докато президентът държеше реч в Сорбоната, неголям брой студенти и активисти протестираха в район. Те бяха охранявани от превъзхождаща ги по численост полиция за борба с безредиците, въоръжена с щитове и палки, но демонстрацията беше мирна.

Протестиращите изразиха гнева си срещу ориентираната към бизнеса трудова политика на Макрон и начина, по който той я налага - чрез изпълнителни заповеди, вместо чрез продължителни парламентарни дебати, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?