Макрон предпочита законни имигранти от Африка пред нелегални българи и украинци

София привика френския посланик и осъди "арогантната обида"

Еманюел Макрон, сн. ЕПА/БГНЕС

"Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали", каза френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание ”Вальор актюел“.

Той посочи, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

Макрон каза, че ”предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа.

”Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“, добави той.

На френски: "Je préfère avoir des gens qui viennent de Guinée ou de Côte-d’Ivoire légaux, qui sont là et qui font ce travail, que des filières bulgares ou ukrainiennes clandestines"

София протестира пред Париж

Изявлението на Макрон бе осъдено официално от София и Киев.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщи МВнР.

Френският посланик у нас Флоранс Робин е извикана в понеделник за обяснения.

”Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с ”незаконни каналджии”, както е и точният превод, от Украйна и България. Изказването е обидно”, каза Захариева.

Тя посочи, че не разбира причината за това изказване и вероятно става дума за някакви вътрешнополитически проблеми.

”Цялото интервю, доколкото разбрах, е свързано с незаконната миграция и надигащото се недоволство във Франция относно многото незаконни мигранти, но не толкова срещу тези от Централна и Източна Европа. Освен това нашите хора не са мигранти. В ЕС има свободно движение на хора, стоки капитали и услуги. Но между приятелски държави не бива във вътрешнополитическите напрежения да се използват имената на други държави. Ние не го правим тук”, каза още Екатерина Захариева.

Малко по-рано вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира, че изказването на Макрон е ”поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта”.

Той призова Външно министерство да ”реагира на поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ”.

”В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа”, посочи Каракачанов.

”Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като "банди“. Това е недопустимо и обидно”, допълни той.

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО) посочи от своя страна, че изказването на Макрон е „елементарна манипулация, опитваща се по недопустим начин да свърже България с престъпност“.

Киев привика френския посланик

Украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на Макрон относно ”украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко, предаде БГНЕС.

”По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев.

Тя отбеляза, че ”между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

Реакциите във Франция

Интервюто на френския президент предизвика остра реакция сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник ”Обсерватьор“ подчерта, че ”за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия“.

”С това интервю Макрон зави рязко към крайната десница“, пише в. ”Либерасион“.

Остри коментари има и във вестниците ”Паризиен“ и ”Фигаро“.

Интервюто на Макрон се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 г., посочва агенция ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа