Макрон призова французите за бдителност по празниците заради коронавируса

Франция отложи облекчаването на ограниченията и налага вечерен час

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон призова днес французите да са още по-бдителни за Covid-19 по време на семейните събирания за Рождество Христово, предаде Франс прес.

След края на срещата на върха на ЕС в Брюксел Макрон предупреди, че събирането на семействата по този повод е един от моментите, в които човек се отпуска и така се разпространява вирусът. "Трябва да мислим за другите, да се грижим един за друг", каза държавният глава.

"Очевидно трябва да се съберем за Коледа, но това трябва да продължи по-кратко от обичайното и хората да са по-малко", допълни той и призова за носене на маска и спазване на дистанция дори сред семейството и приятелите. Така французите ще прекарат празниците в добро здраве и когато празниците отминат, те ще са в добро здраве, а няма да се окажем в ситуация, в която епидемията е тръгнала отново нагоре, посочи той.

Макрон каза още, че френските власти биха били безотговорни, ако бяха решили по-голямо разхлабване на рестрикциите от 15 декември и ако действаха сякаш всичко е наред.

Френската агенция за обществено здравеопазване също предупреди, че има висок риск от ново увеличение на разпространението на коронавируса в идните седмици.

"След четири седмици на спад на епидемията, настоящата еволюция на нещата навежда на мисълта, че има повишен риск за ново увеличаване на разпространение на вируса в идните седмици", се казва в изявление на ведомството. В него се отправя призив към хората да са бдителни особено в перспективата на празниците в края на годината.

Предупрежденията бяха отправени ден след като правителството обяви, че няма да има толкова голямо разхлабване на рестрикциите от 15 декември, колкото се очакваше. Оттогава в сила ще влезе и вечерен час. Той ще действа от 20 ч. до 6 ч., включително и на 31 декември. Изключение ще има само за Бъдни вечер.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?