Макрон призова Великобритания да избере какви отношения иска с ЕС

Макрон призова Великобритания да избере какви отношения иска с ЕС

Великобритания трябва да избере какви отношения иска да развива с Европейския съюз, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от британския всекидневник "Гардиън", съобщи Франс прес.

"Каква политика иска да води Великобритания? Тя не може да бъде едновременно най-добрият съюзник на САЩ, най-добрият съюзник на Европейския съюз и новият Сингапур. (...) Следователно, тя трябва да избере модел", каза вчера френският лидер по време на разговор с десетина кореспонденти на чуждестранни медии, стенограма от който бе предадена на Франс прес от Елисейския дворец.

"Ако Великобритания реши да води изцяло трансатлантическа политика, ще се стигне до моменти на значително изясняване, защото ще има различни правила. Следователно, ще има различни режими на достъп до пазарите. Ако тя реши да стане новият Сингапур (...) Не знам, не аз управлявам тази страна. Искам да имаме спокойни и конструктивни отношения, защото съм дълбоко убеден, че съдбите ни са свързани, че нашите интелектуалци са свързани, че споделяме общ светоглед въпреки различията си", изтъкна Макрон.

"Вярвам в европейския суверенитет, вярвам в националните държави, но не вярвам в неонационализма", каза още френският лидер, според когото Брекзит е бил грешка, базирана на много лъжи.

Въпреки това британците, французите и останалите европейци съхраняват "общата си съдба, защото историята и географията не се променят. Следователно, аз въобще не мисля, че британците могат да имат различна съдба", поясни Макрон.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?