Макрон: Путин е силен и умен, но не бъдете наивни

Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи в интервю Владимир Путин като силен лидер, стремящ се да направи своята страна велика, и призова западните лидери да имат внимателен подход към Русия.

В интервюто си за Фокс нюз, цитирано от БГНЕС, преди своята визита в САЩ Макрон казва, че Путин е "много силен човек". "Той е силен президент, той иска Русия да бъде велика. Хората се гордеят с неговата политика. Той е силен и умен, но не бъдете наивни", заявява френският президент.

Въпреки нееднократните изявления на руските власти за ненамеса в работите на други държави Макрон твърди, че руското ръководство е "настроено за намеса в [западните] демокрации". "Поради това смятам, че ние никога не трябва да бъдем слаби с президента Путин. Ако сте слаби, той използва това", посочва държавният глава на Франция.

Макрон предполага, че след приключване на войната с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия Париж, Вашингтон и техните съюзници трябва да имат ключови позиции в тази близкоизточна държава.

"След това на нас ще ни се наложи да построим нова Сирия. В деня, в който приключим войната срещу ИД, ако се оттеглим напълно, дори и от политическа гледна точка ние ще отстъпим ключови позиции на иранския режим, на Башар Асад и другите. И те ще подготвят нова война, ще поддържат нови терористи", споделя Макрон. По думите му след войната с ИД "Франция, САЩ, нашите съюзници, всички страни в региона, даже Турция и Русия, трябва да играят много важна роля в създаването на нова Сирия и за това да гарантират, че сирийците ще определят своето бъдеще".

Френският президент изразява надежда, че САЩ няма да въведат мита за стоманата и алуминия от страните на ЕС и сравнява такава стъпка с начало на търговска война.

"Надявам се, че той [президентът на САЩ Доналд Тръмп] няма да въведе тези нови мита. Със съюзниците не се водят търговски войни", посочва Макрон. Той изразява надежда,че дори новите мита да бъдат наложени, за ЕС ще бъде направено изключение.

Споделяне

Още от Европа