Макрон разкритикува търговската война на Тръмп

Еманюел Макрон

Френският президент заяви, че американският му колега убива европейската металургия и използва популистите

Френският президент Еманюел Макрон разкритикува търговската война, водена от Доналд Тръмп, който не само "убива европейската металургия", но и използва популистите, подкрепяни от "неговия много добър приятел Стив Банън", предаде Франс прес, отбелязвайки, че критиките са отправени три дни преди среща на Макрон с американския президент.

САЩ решиха да въведат мита с не много разумни аргументи, каза държавният глава на английски в изказване пред шефове на големи световни банки, поканени в Елисейски дворец по случай международен финансов форум в Париж.

"Те ще унищожат значително богатство и растеж за тях и останалите. Европа трябва да брани интересите си, издигайки нови защити. Погледнете черната металургия. Нашата металургична промишленост е на път да бъде погубена от косвените последици от протекционистките мерки, наложени от САЩ на Китай", заяви Макрон, който ще разговаря с Тръмп на четири очи в четвъртък при отбелязването на 75-ата годишнина от дебаркирането на съюзническите сили в Нормандия през Втората световна война.

"Ако приемем нови преговори ЕС-САЩ, със страна, която отхвърля Парижкото споразумение за климата, ние увеличаваме принудите върху собствените си индустрии, като същевременно предоставяме нови улеснения на американците. Главният печеливш от това ще е много добрият приятел на Тръмп Стив Банън. Приятелите му в цяла Европа ще кажат: "Вижте, те договарят споразумения със страна, която защитава своята промишленост и работници, не вашите", добави Макрон.

Френският президент припомни, че Франция е единствената страна от ЕС, противопоставила се през април, без да разполага с право на вето, на започването на търговски преговори между ЕС и САЩ.

Европа трябва да убеди поне едната от тези две водещи сили - САЩ и Китай - да приемат нови правила, включващи зелен дневен ред и социални мерки, изтъкна той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа