Макрон събира световните лидери на нова среща за климата

Макрон събира световните лидери на нова среща за климата

Повече от 50 световни лидери се събират днес в Париж за среща на върха, която френският президент Еманюел Макрон се надява да даде нов тласък на борбата с глобалното затопляне.

Около 3100 служители по сигурността са разположени в Париж за събитието, включително допълнителни патрулни катери по река Сена. Макрон ще придружи останалите лидери с плавателен съд до мястото на срещата на остров в реката.

Към световните лидери ще се присъединят видни личности, сред които Шон Пен, Арнолд Шварценегер и Илон Мъск.

Очаква се участниците в срещата, която отбелязва втората годишнина от Парижкото споразумение за климата, да обявят проекти за милиарди долари за подпомагане на бедните страни и индустриите да намалят въглеродните емисии.

На срещата не е поканен американският президент Доналд Тръмп, който отхвърли Парижкото споразумение за климата.

Пред репортери в Париж Шварценегер заяви, че няма значение, че Тръмп е казал през юни, че изтегля САЩ от Парижкото споразумение, защото останалата част от света не се е отказала от договора, пише британското списание "Уик".

"Частният сектор не се е отказал, държавният сектор не се е отказал, университетите не са се отказали, учените не са се отказали, инженерите не са се отказали", каза Шварценегер. "Никой друг не се е отказал. Доналд Тръмп изтегли Доналд Тръмп от Парижкото споразумение, така че не се безпокойте", каза актьорът и бивш губернатор на американския щат Калифорния.

Той пристигна в Париж за среща с кметицата Ан Идалго и дори се придвижи до кметството със зелен велосипед.

Споделяне

Още от Свят