Макрон съди Льо Пен заради "кремълски клевети"

Макрон съди Льо Пен заради "кремълски клевети"

Френската прокуратура разпореди криминално разследване срещу Марин Льо Пен, след като нейният съперник на президентските избори Еманюел Макрон я обвини в клевета за думите ѝ, че той имал тайна офшорна сметка. Центристкият кандидат-президент посочва в жалбата си до полицията, че председателката на крайнодесния "Национален фронт" го клевети чрез разпространение на фалшиви новини и че опитва да опорочи изборите, чийто втори тур е тази неделя, пише британският в. "Таймс".

Льо Пен подхвърли слуха за тайни банкови сметки на Макрон по време на телевизионния им дебат по-рано тази седмица.

Минути след това в руските сайтове започнаха да се появяват новини, че Макрон наистина е притежател на офшорни банкови сметки и за това имало доказателства, допълва вестникът.

По-късно френски медии направиха обстойна проверка и се оказа, че документите са фалшиви.

По време на дебата в сряда Макрон нарече Льо Пен "субект, намиращ се под контрола на Кремъл". Това твърдение се потвърждава от топлите отношения на Льо Пен и Путин последните години, отбелязва "Таймс".

След анексирането на Крим тя открито поддържаше Путин, наричайки го патриот и призоваваше Западът да отмени санкциите срещу Русия.

Приятелските отношения помежду им бяха подкрепени с финансови стимули и отразяване в благоприятна светлина на Льо Пен от страна на кремълските медии.

Партията "Национален фронт" получи кредит от 9.4 млн. евро от базираната в Москва "Първа чешко-руска банка" (през юли месец 2016 г. Централната банка на Русия ѝ отне лиценза бел. ред.)

Съдейки по изтеклите кореспонденции на московски чиновници в мрежата, "Таймс" допуска, че става въпрос за изразена благодарност от страна на Кремъл към Льо Пен за нейната проруска позиция.

Изданието напомня още допитване на руската статистическа агенция (ВЦИОМ), според което Льо Пен се радва на подкрепата на 61% от руснаците, докато конкурента ѝ Макрон – една на 8%.

За Путин победата на Льо Пен ще даде възможност да се всее раздор между западните политици, пише "Таймс" и посвещава на тази тема своята редакционна статия под заглавие "Путинска пропаганда".

Вестникът припомня, че това не е първия случай, когато руските медии публикуват непроверена информация с цел да очернят името на Макрон. И всичко това се прави основно през кремълския пропаганден рупор - телевизия RT (Russia Today – Русия днес).

"Западните правителства трябва да дадат безкомпромисен отговор", пише още Таймс, напомняйки, че британския медиен регулатор 15 пъти е глобявал британската секция на RT за нарушения в етичното и безпристрастно медийно отразяване.

В заключение "Таймс" пише, че отдавна е настъпило време да се вземат строги мерки срещу пропагандата на чужди и враждебно настроени страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?