Макрон създава ново звено за борба с тероризма

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон проведе специално съвещание за създаване на ново звено за борба с тероризма. Целта е чрез него бъде подобрен обменът на разузнавателни данни и да бъдат изработени стратегии в сферата на сигурността. Това става ден след като мъж нападна полицай пред катедралата "Нотр Дам" в Париж, предаде Асошиейтед прес.

Структурата, която ще се казва Национален център за борба с тероризма, бе официално представена на днешното заседание в Елисейския дворец на Съвета за национална сигурност и отбрана в присъствието на представители на правителството и ръководния състав на службите за сигурност.

Звеното ще се състои от около 20 души и ще упражнява надзор върху всички действия за борба с тероризма.

То ще се помещава в Елисейския дворец, ще работи денонощно и ще бъде пряко подчинено на президентската институция - нещо безпрецедентно за Франция, където местни наблюдатели бяха заявили, че има липса на координация между службите за външно и контраразузнаване.

Високопоставен източник от френското президентство заяви, че новата структура ще очертае в частност стратегии за борба с радикализацията в интернет и разпространението в интернет на инструкции за извършване на атентати. Сред основните ѝ предмети на дейност ще бъде и въпросът за френските граждани, присъединили се към групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, които може да се върнат във Франция.

Източникът пожела анонимност в съответствие с обичайната практика на френското президентство.

Създаването на това звено беше предизборно обещание на Макрон във връзка с поредицата атентати във Франция.

Ръководител на центъра ще бъде Пиер дьо Буске дьо Флориан, бивш началник на френското контраразузнаване. Новите шефове на службите за външно и контраразузнаване ще бъдат официално обявени на 21 юни.

Освен това френското правителство ще поиска от парламента да бъде продължен режимът на извънредно положение от датата, когато изтича, 15 юли, до 1 ноември. Това ще бъде шестото му продължаване. Мярката бе въведена след атентатите през 2015 г. и дава на полицията извънредни правомощия.

На 21 юни правителството ще представи и законопроект за затягане на мерките за сигурност за постоянно, така че да важат и след края на извънредното положение.

Споделяне

Още от Европа