Макрон се обяви за засилване връзките с Русия

Путин видя възможност за качествено подобряване на отношенията с Париж

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да бъде засилено партньорството с Русия в борбата с тероризма в Сирия. В понеделник той се срещна за пръв път с руския президент Владимир Путин в двореца Версай, с когото разговаря повече от два часа и половина, съобщи Франс прес.

Макрон се обяви и за засилване на икономическото партньорство с Русия, допълва Ройтерс.

На обща пресконференция с Путин френският президент каза още, че "всяко използване на химическо оръжие в Сирия" ще стане повод за незабавен отговор от страна на Париж, предаде Франс прес.

Говорейки за Сирия, Макрон каза: "Нашият абсолютен приоритет е борбата с тероризма. Това е нещото, което трябва да ръководи нашите действия в Сирия и по което аз искам отвъд работата, която ние вършим в рамките на международната коалиция, да можем да засилим и нашето партньорство с Русия".

Макрон каза, че иска в Сирия да бъде постигнат демократичен преход, като бъде запазена целостта на сирийската държава.

Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че редица оценки на Русия и Франция за Сирия съвпадат.

"Важното е, че днес на преговорите почувствахме, че оценяваме много неща примерно еднакво, от един и същи позиции, макар че има и някои разминавания. Но това, което ни обединява, ни дава основания да смятаме, че може не само да активизираме, но и качествено да подобрим нашето взаимодействие“, посочи руският президент.

Той добави, че не трябва да се разрушава държавата в борбата срещу тероризма.

"Невъзможно е да се бориш срещу терористичната заплаха, разрушавайки държавността в страни, които и без това страдат от вътрешни проблеми и противоречия“, заяви той.

На пресконференцията Макрон благодари на Путин за визитата и каза, че френско-руското партньорство е било в центъра на дискусията им.

Френският президент каза, че е обсъдил с Путин ситуацията с правата но хомосексуалистите в Чечения, предаде Ройтерс. Той предупреди, че "ще бъде бдителен по този въпрос".

Относно Украйна Макрон се обяви за бързо провеждане на среща на върха в нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна). Утре подобна среща на ниво заместник-външни министри ще има в Берлин.

На общата пресконференцията Макрон призна, че има разногласия с Путин и каза, че разговорът с него е бил откровен.

По думите на Макрон руските телевизии Раша тудей и Спутник са съобщили неверни информации по време на френската президентска кампания и той е бил в правото си да не допусне техни журналисти до централата на предизборния си щаб.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?