Макрон се закле като осмия президент на Петата Френска република

Той обеща "велико възраждане" на Франция. Първата му визита ще е при Меркел в Берлин

Центристът Еманюел Макрон стана осмият президент на Петата като президент на Франция, след церемонията в по встъпване в длъжност в Елисейския дворец, на която той пое властта от отиващия си президент Франсоа Оланд.

"Французите избраха надеждата и победата", заяви 39-годишният Макрон, който е най-младият държавен глава на Франция. Той обеща да работи за преодоляване на разделенията в обществото и да се стреми да изгради силна Франция, със самочувствие в света. Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, каза още президентът.

Церемонията започна със среща на четири очи между Макрон и Оланд. Разговорът продължи повече от предвиденото.

Двамата обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната, уточнява Ройтерс.

По традиция президентът на Франция е и Велик магистър на Ордена на почетния легион, поради което с встъпването в длъжност на Макрон бе връчен Орденът на почетния легион, принадлежал още на Наполеон I.

Оланд си тръгна със скромно "Пежо", Макрон встъпи в длъжност с не скъп костюм

Предаването на президентския пълномощия продължи рекордните 65 минути, след което бившият държавен глава Оланд напусна Елисейския дворец с личното си скромно "Пежо". Макрон го съпроводи до колата. Публиката приветства отиващия си президент с аплодисменти.

След това новият френски президент се върна на площадката пред входа на президентството и позира за снимка, хванал ръката на 64-годишната си съпруга Брижит.

По време на церемонията 21 топовни салюта проехтяха от Дома на инвалидите, където е погребан Наполеон, от другата страна на река Сена.

Прессекретарят на Макрон Лоранс Аим съобщи в Тиутър, че за инагурацията нейният шеф си е избрал костюм на "Jonas & Cie" за 450 евро, което според коментатори показва липсата на разточителност.

"Тази вечер възнамерявам да работя"

След като положи клетва, новият френски президент премина с открита военна кола по централния парижки булевард "Шанз-Елизе" до Триумфалната арка.

Макрон бе придружен от войници на коне и автомобилен кортеж. От двете страни на "Шанз-Елизе" бяха наредени много френски знамена и новият президент бе аплодиран от свои привърженици.

Тържествената церемония продължи с ритуалното поднасяне на венец пред Паметника на незнайния воин под Триумфалната арка. После Макрон запали отново вечния огън на монумента.

След това той се отправи към кметството на Париж, където бе приет от кметицата Ан Идалго.

"Що се отнася до мен, тази вечер възнамерявам да работя", написа Макрон в Туитър.

Първа визита – Берлин

Макрон ще следва проевропейския курс на предшествениците си в сферата на външната политика. Първата му визита в първия ден след встъпването му в длъжност ще е в Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Същото направи и Франсоа Оланд, след като стана президент през 2012 г.

В понеделник Макрон ще обяви и името на новия министър-председател, а ден по-късно и състава на правителството, съобщиха източници, близки до новия президент, цитирани от телевизия "Франс24".

Първият тест са парламентарните избори

Едно от първите и големи предизвикателства пред Макрон е дали неговото центристко движение "Еn Marche" ("Ан Марш" - Напред) ще успее да спечели мнозинство на парламентарните избори през юни, което е важна предпоставка за реализиране на реформаторската му програма.

Макрон спечели убедителна победа във втория тур на изборите миналата седмица срещу кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен.

Бившият банкер и бивш икономически министър на Оланд никога преди не се е явявал на избори. Създаденото от него едва преди година центристко движение "Ан Марш" ще издигне кандидати в борба за 577 места в парламента на страната.

Франция е на прага на велико възраждане

39-годишният Макрон става най-младия френски лидер от времето на Наполеон и първият, роден след 1958 година, когато от президента Шарл Де Гол беше основана Петата република.

В първото си обръщение след встъпването в длъжност Макрон обеща да възстанови увереността на доверието на френския народ в бъдещето на страната.

"Европа и светът повече от всякога се нуждаят от Франция, и то от една силна Франция, която говори на висок глас за свободата и солидарността", изтъкна новият френски президент, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че при неговото управление пазарът на труда ще стане по-гъвкав, ще бъдат създадени по-добри условия за бизнеса, за да помагат на компаниите, като иновациите ще бъдат в центъра на работата му като държавен глава.

"Франция е на прага на велико възраждане. Живеем във времена, които определят съдбата на Франция за десетилетия напред", каза новият президент пред събралите се в Елисейския дворец.

"Светът се нуждае от това, французойките и французите да го учат да бъде по-дързък по въпросите на свободата, по-изискващ по въпросите на равинството и решителен в контекста на братството", продължи Макрон.

Той все още не е дал индикации кой е избраникът му за министър-председател. Неговите предшественици обикновено посочваха избрания от тях премиер още в деня на встъпване в длъжност, но Макрон ще направи това на следващия ден. Френски медии споменават няколко възможни кандидати, сред които кметът на северния пристанищен град Хавър, консерваторът Едуар Филип.

Ако центристкото движение на Макрон не спечели мнозинство на парламентарните избори във Франция идния месец, то тогава президентът може да бъде принуден да номинира премиер от друга партия. При такъв сценарий има риск държавният глава да загуби контрол над вътрешната политика, отбелязва ДПА.

Като знак за волята си да даде нов тласък на френско-германското сътрудничество, новият президент, избрал Берлин за първото си посещение в чужбина, назначи за свой дипломатически съветник френският посланик в Германия, 61-годишния Филип Етиен. Бившият директор на кабинета му в министерството на икономиката, 44-годишният Алекси Колер, става главен секретар на Елисейския дворец.

Церемонията в неделя по встъпване в длъжност на новия президент бе съпроводена със строги мерки за сигурност в Париж. Франция е в извънредно положение след терористичните атаки от 2015 г. и трафикът в голяма част от града беше затворен в неделя сутринта във връзка с тържествената церемония.

Закрито за медиите посещение при пострадали от бойни действия войници

Като символично се възприема решението на Макрон веднага след встъпването си в длъжност да посети военната болница "Перси", близо до Париж. Тя е специализирана в лечението на тежко пострадали при бойни действия, страдащи от други проблеми войници, както и цивилни, ранени при терористични актове.

Посещението на Макрон бе изцяло закрито за представители на медиите. Той остана около един час в болницата, където си поговори с ранени военни и цивилни.

Френски медии определиха посещението на Макрон като "очевиден жест" към армията.

По време на кампанията за президентските избори той обеща да увеличи бюджета на Франция за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт и да възстанови всеобщата военна повинност. По неофициални данни Макрон ще посети в близките дни френски войници в чужбина, най-вероятно в Мали.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?