Макрон: шест месеца бързи реформи и авторитарен стил

Еманюел Макрон, сн. ЕПА/БГНЕС
За шест месеца на поста френският президент Еманюел Макрон предприе енергично реформи, включително по най-експлозивните въпроси, но с цената на безпрецедентен спад на популярността, която намалява и заради неговия стил, смятан понякога за авторитарен.
 
Силен заради триумфа на своята партия "Република, напред!" на парламентарните избори през юни, Макрон издейства да бъде гласуван още това лято законът за морализиране на политическия живот и наложи реформата на трудовото право - малка революция, която продължава да предизвиква многобройни протести на улицата.
 
"Той гледа в много дългосрочен план и не отстъпва", обобщава човек от неговото обкръжение. Според наблюдателите 39-годишният Макрон, който е най-младият избран президент в историята на Франция, вече мисли за своето преизбиране през 2022 г.
 
Решен да поддържа бърз ритъм на реформи, въпреки че популярността му намаля с 20 процента, откакто дойде на власт - безпрецедентен спад - той вече задвижи реформите на системите за обезщетения при безработица и професионална квалификация, политиката на жилищно настаняване и приема в университетите.
 
Догодина и през следващите години ще дойде редът на правосъдието и режимът на пенсиониране, без Макрон да забрави своето обещание да намали броя на депутатите и сенаторите.
 
Той освен това иска да върне на президентската институция авторитета и международната аура - нещо, което според проучвания мнозинството от французите приветстват.
 
"Тези шест месеца минаха добре", уверяват от неговия антураж. 
 
"Страната е узряла за тези реформи", допълва източник от правителството.
 
Изправена пред него, опозицията изглежда трайно отслабена от вълната Макрон. Нито синдикатите, нито радикалното ляво движение "Непокорна Франция" успяха да спрат реформата на трудовото законодателство. Самият Жан-Люк Меланшон, лидерът на "Непокорна Франция", който се бори срещу "либералните реформи" на президента, наскоро призна: "За момента той е в силна позиция."
 
Що се отнася до социалистите, управлявалата преди Макрон партия, те са на умиране. "Републиканците", дясната опозиция, са разделени между тези, които се присъединиха към президента, включително премиерът Едуар Филип, и онези, искащи да останат в опозиция. Най-сетне, крайнодесният Национален фронт все още не може да се съвземе от разгрома между двата тура на президентските избори.
 
Държавният глава реформатор обаче трябва да се бори с етикета "президент на богатите", който му бе лепнат, особено след реформата на данъка върху богатството, която намали чувствително облагането на най-заможните.
 
Лентяи и завистници
 
Елисейският дворец се надява да коригира този имидж, като отмени данък жилище за 80 процента от домакинствата - налог, засягащ всеки човек, притежаващ недвижимо имущество - и намалявайки осигуровките, удържани от заплатите, още през януари.
 
"(Макрон) има време", подчертава политологът Брюно Котрес от Центъра за политически изследвания към Университета по политически науки в Париж. Изборният календар е празен до изборите за Европейски парламент през 2019 г. и икономическата конюнктура се подобрява.
 
Еманюел Макрон така или иначе си е дал срок от 18 месеца до две години за първата равносметка на своите реформи. Французите му дават такава отсрочка, тъй като 50 процента от тях смятат, че все още е твърде рано за даване на оценки.
 
Най-сетне, Макрон афишира огромни амбиции за Европа - от обща армия до координирани данъчни ставки. И той успя да затегне условията за командирован труд в ЕС - система, остро критикувана във Франция.
 
Стилът на Макрон обаче може да не бъде възприеман добре. Той отправи тежки думи по адрес на "лентяите", "циниците", "завистниците", които винят богатите и искат да "хвърлят камъни по първите в свръзката", по онези, които успяват. И упрекна демонстранти, че "всяват хаос" вместо да си търсят работа.
 
"Продължението ще зависи от неговите социално-икономически успехи... Той има имиджа на човек, който не обръща внимание на страданията на народа - нещо, което му вреди", предупреждава Брюно Котрес.
 
Американското списание "Тайм" сложи на закачлива първа страница в последния си брой снимка на Макрон с голямо заглавие "Следващият лидер на Европа", но с уточняваща звездичка: "Ако успее първо да ръководи Франция".
 
 
По БТА.  
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?