Макрон ще победи Льо Пен на балотажа с 62 процента, сочи проучване

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон ще победи Марин Льо Пен с 62 процента на балотажа на президентските избори във Франция. Това сочат резултатите от социологическо проучване на френския институт "Опиниън уей", цитирано от Ройтерс.

На първия тур на 23 април на изборите кандидатката на крайната десница Льо Пен ще получи 24 процента, а центристът Макрон - 23 процента, сочат огласените днес резултати от проучване на френския институт. Според института това означава, че и при двамата няма промяна.

Консерваторът Франсоа Фийон има подкрепа от 20 процента, което е увеличение с 1 процент, а при кандидата на крайната левица Жан-Люк Меланшон няма промяна и той събира 18 процента.

Макрон ще победи Льо Пен с 62 срещу 38 процента на балотажа на 7 май, а ако вместо Макрон на него се яви Фийон, той също ще я победи, но с 58 срещу 42 процента.

Меланшон получава увеличение в подкрепата на последния етап от предизборната кампания, отбелязва Асошиейтед прес.

Това стана през последните седмици, като той почти достигна третото място и почти се изравни с Фийон.

Нарастването на подкрепата за Меланшон е поредната изненада в изпълнената с обрати френска предизборна кампания, която се следи с голямо внимание в цяла Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Това стана факт след представянето му на двата телевизионни предизборни диспута между кандидатите.

Меланшон се заканва да въведе сериозно данъчно облагане за богатите и да извади Франция от НАТО и договорите за търговия.

Споделяне

Още от Европа