Макрон ще подкрепи усилията на България за еврозоната и ще гостува у нас през август

Борисов: Той е слънчев човек и ще тегли Европа напред

Френският президент Еманюел Макрон е готов да подкрепи България за приемането ѝ във валутния механизъм II (ERM II), по-известен като чакалнята на еврозоната, и в Шенген, когато страната ни изпълни всички критерии.  
 
"България показа силна воля и отваряне към всички държави. Всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят", заяви Макрон, след като прие в Елисейския дворец българския премиер Бойко Борисов. 
 
Френският президент припомни, че още в предизборната си кампания се е обявил за "по-голяма европейска интеграция, съчетана с отворени врати за всички страни, които искат да участват в тази интеграция".
 
"Забелязах в премиера Бойко Борисов истински европейска нагласа и това ме радва", отбеляза Макрон. 
 
Борисов от своя страна посочи, че България има рядък шанс с "предстоящото председателство на ЕС и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа", да атакуваме чакалнята на еврозоната. 
 
Борисов съобщи, че вицепремиерът и финансов министър Владислав Горанов вече  работи "конкретно" заедно с френския си колега за придвижването на България към еврозоната, а се очаква да започнат и контакти с германския финансов министър Волфганг Шойбле. Темата ще бъде обсъдена и по време на срещата между Борисов и германският канцлер Ангела Меркел в сряда. 
 
Борисов коментира, че влизането на България в чакалнята на еврозоната би означавало намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите и край на различните скорости в Европа.
 
"Разделението на Европа ще дойде по линия на еврозоната. И когато си извън еврозоната или чакалнята, няма на кого да се сърдиш след това. Тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкия сценарий", разясни Борисов.
 
Той обаче не се ангажира с прогноза кога България може да влезе в чакалнята на еврозона и коментира лаконично: "Реалистичните срокове са, както казваше царят, да бъдем с акъла си като народ и нация".
 
България към момента изпълнява т. нар. маастрихтски критерии за членство в еврозоната - ниво на инфлацията, на бюджетния дефицит, на публичния дълг, дългосрочни лихви. Европейската централна банка обаче се притеснява основно от т. нар. реална конвергенция, тоест нивото на сближаване на българската икономика с тези в еврозоната по показатели като БВП на човек от населението, цени и доходи. Освен това, предвид опита с държави като Гърция, Испания и Италия, европейските лидери не желаят да допускат във валутния съюз неподготвени държави заради опасността от проблеми.

За разлика от еврозоната, за която има формални критерии, такива липсват за вкарването на съответната национална валута в т. нар. Валутно-курсов механизъм II (ERM II), където тя трябва да престои минимум две години, без да се отклонява от курса на еврото с повече от 15%. Решението за това присъединяване е изцяло политическо, като след 2005 г. евролидерите не са допуснали нито една нова държава в ERM II. За българския лев ERM II би бил до голяма степен формалност, защото левът има фиксиран курс към еврото освен изброените от Борисов очаквани положителни последствия, свързани с повишеното доверие в страната.
 
Френският президент Макрон припомни, че България ще председателства Европейския съюз в много важен момент за бъдещето на Европа, когато предстои да се прокарат нови проекти и да се уреди излизането на Великобритания от ЕС.
 
"В този смисъл стратегическата дискусия за графика и приоритетите на Европейския съюз е важна", заяви Макрон. 
 
Срещата с Макрон, а след това и с Меркел, са знаков външнополитически старт на третия премиерски мандат на Бойко Борисов. Той е придружен от вицепремиерите Томислав Дончев и Владислав Горанов. 
 
Макрон ще посети България през август   
 
Борисов съобщи, че френският президент е приел поканата му да посети България през август и тогава ще може да се запознае на място с усилията на страната да пази външната и за ЕС граница с Турция. 
 
"Той много обича България. Радо Точев му е бил състудент (Радослав Точев, бивш външнополитически съветник на Борисов, бел. ред.) Каза ми, че още утре може да дойде. Но аз му предложих да е през август - все пак море, слънце, ваканция. Ще има възможност да посети границата и да види как охраняваме и сухопътните и черноморските граници на шенгенското пространство. Той е слънчев, енергичен човек", коментира Борисов. 
 
Той прогнозира, че партията на Макрон "Напред!" ще има успех и на парламентарните избори.
 
"Убеден съм, че с помощта на Франция, с посещението на Макрон през август, това е добър старт и както всичко в Европа, се надяваме в негово лице, с неговата младост и енергичност, да тегли Европа напред – силна, единна и да не забравя периферията. Защото ние сме географска периферия, но сме много важни за защитата на ЕС", каза Борисов.
 
Обменът на информация и работниците в ЕС 
 
Той посочи, че между българските и френските служби има много добри традиции и работа. 
 
"Виждате колко сърдечно и приятелски ни посрещат, защото действително сме много добри в това, което имаме като работа с обмен и информация с тях", поясни министър – председателят. 
 
Той съобщи, че по време на срещата са били обсъдени и въпроси като работните визи и социалните политики в Европа. 
 
"Мисля, че ще намерим достатъчно основание да решим този проблем, за да бъдем силни, единни, цяла Европа заедно", каза Борисов. 
 
Франция отдавна има проблеми с големия брой български роми, които пристигнаха в страната след присъединяването ни в ЕС.
 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?