Макрон ще променя политиката и кабинета си след пробива на Зелените в местните избори

Еманюел Макрон

След местните избори във Франция, на които Зелените постигнаха голям пробив, а президентската партия се представи слабо, президентът Еманюел Макрон според обкръжението му скоро ще разясни какви екологични и социални промени ще внесе в политиката си до края на петгодишния си мандат, предаде Франс прес.

"Кастингът ще последва логично и естествено" за предвидените в следващите дни промени в състава на правителството, казаха в антуража на президента, като голямата неизвестна е дали премиерът Едуар Филип ще запази поста си.

Не е ясно кога ще бъдат обявени промените, но е възможно Макрон да изчака до правителственото заседание в сряда.

Преди всякакви промени в кабинета президентът ще завърши консултациите със среща днес с председателите на двете камари на парламента и на Икономическия и социален съвет, които ще му връчат предложенията си за остатъка от мандата му.

Поражението на президентската партия "Република, напред" на местните избори показа провала на стратегията на съюзявания с десноцентристите или с дясната партия "Републиканците".

Според публикувано вчера допитване на Елаб 57 процента от французите смятат, че премиерът Едуар Филип трябва да остане на поста си, а според публикувана днес анкета на ЮГав 58 процента от французите смятат, че той не е искрен в желанието си за екологичен преход.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа