Макрон: Сигурността на Европа не бива да зависи от САЩ

Френският президент е за специални отношения с Лондон след Брекзит, но приоритет остава единството на ЕС

Еманюел Макрон по време на конференцията с френнките посланици в понеделник в Париж.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че сигурността на европейския континент не бива да зависи от САЩ, предаде Асошиейтед прес.

В реч в Париж пред френските посланици Макрон каза, че от европейците зависи да гарантират сигурността на Европа и че сътрудничеството в областта на сигурността трябва да включва всички европейски държави и Русия, при условие че има напредък с Москва по въпроса с Украйна.

Словото имаше за цел да начертае пътна карта за френската дипломация през следващата година, отбелязва АП.

Френският президент обяви, че през идните месеци ще представи проект за укрепване на сигурността в Европа.

Макрон оцени като силно тревожна ситуацията в Сирия, където правителството на президента Башар Асад "заплашва да предизвика нова хуманитарна криза в провинция Идлиб". Това е последната провинция, останала под контрола на бунтовници, припомня АФП.

Макрон призова "да се засили още повече натискът върху режима и неговите съюзници" за уреждане на конфликта с политически средства. В тази насока очаквам много от Русия и Турция, "предвид ролята им и поетите от тях ангажименти", подчерта той.

Френският президент потвърди решимостта си да се постигне напредък по сключеното през май в Париж споразумение между различните фракции в Либия, включително да бъдат произведени избори в северноафриканската държава през декември.

Единството на ЕС остава приоритет

Макрон заяви, че иска Европейският съюз да постигне преди края на годината споразумение с Великобритания за Брекзит. Запазването на единството на блока обаче остава приоритет, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

"Франция иска да запази силни, специални отношения с Лондон, но не и ако цената за това бъде раздробяването на Европейския съюз", каза Макрон пред френските посланици.

Брекзит е "суверенен избор, който ние трябва да уважим, но той не може да бъде за сметка на целостта на Европейския съюз", обобщи Макрон.

Френският президент поставя Европа в центъра на дипломатическата си дейност, девет месеца преди европейските избори, на които той се надява да спре световната вълна на нов възход на национализма, коментира Франс прес.

Привърженик на многостранния подход, Макрон припомни своите цели за ЕС: бюджет на еврозоната, Европа на отбраната, европейско облагане с данъци на големите компютърни форми и обща политика за мигрантите.

Миналата година френския президент беше приветстван като спасител на ЕС. Амбициите му обаче се сблъскаха с инерцията на един съюз на страни с често разминаващи се интереси.
Тези големи проекти се сблъскват с популистки и националистки правителства от Източна Европа до Италия, с отказа на богатите северни държави да плащат за останалите, с данъчната конкуренция между 28-те страни членки и с опасенията от приток на мигранти, без да забравяме трудните преговори за Брекзита. Дори германската канцлерка Ангела Меркел, която е традиционна съюзничка, беше отслабена от сполетелите я на изборите несполуки, продължава Франс прес.

Агенцията посочва, че Макрон започва мини обиколка в Европа, за да търси съюзници. Утре той отлита за три дни в Дания и Финландия. За една година той е посетил повече от половината от европейските си колеги.

От миналата година насам "светът се промени много с възхода на национализма и кризата на мултилатерализма. Трябва да бъдем още по-динамични, за да се приспособим към тези промени", признават съветници от Елисейския дворец, цитирани от Франс прес.

Прегръдките и целувките не постигнаха нищо: американският президент Доналд Тръмп напусна Г-7 и споразумението за иранската ядрена програма, започна световна търговска война и поиска от Европа големи суми, за да запази НАТО. В самата Европа Унгария, Полша, а сега и Италия, водят евроскептична и антимигрантска политика, което принуждава Париж да търси "прогресивна дъга", за да им се противопостави, продължава агенцията.

"Ако трябва да обобщя, в основата са Макрон, Меркел и (Педро) Санчес в Испания, т. е. тези, които си казват, че пред нас стои европейско бъдеще ... и онези, които казват, че не, трябва да се обърнем към самите себе си, защото сами ще се справим по-добре", в случая, "Орбан и Салвини", унгарският премиер и италианският вътрешен министър, обяснява Ришар Феран, председател на парламентарната група на партията на Макрон.

Това лято десетина страни членки на ЕС, включително Франция, Германия и Испания, трябваше да си разпределят спешно мигранти, които Рим отказа да приеме. Дискусиите за създаване на устойчив координиран механизъм се сблъскват с отказа на Италия, която в петък заплаши да прекрати вноските си в бюджета на ЕС.

Съзнавайки, че опозицията във Франция иска да превърне европейските избори през май в "референдум срещу Макрон", както вече обяви лидерът на движението "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, Макрон трябва да покаже също, че международните му усилия са от полза за французите.

"Няма никакво противоречие между реформите във Франция и международните действия", според френското президентство.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?