Макрон спечели дебата срещу Льо Пен преди решаващия вот

Двамата кандидат-президенти на Франция размениха сериозни обвинения

Макрон спечели дебата срещу Льо Пен преди решаващия вот

Центристът Еманюел Макрон спечели прекия телевизионен дебат срещу опонентката си от крайната десница Марин льо Пен, провел се 4 дни преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция, който предстои в неделя.

Двамата кандидати си размениха сериозни обвинения, но в крайна сметка 63% от зрителите определиха Макрон като по-убедителен.

Льо Пен атакува още в началото съперника си заради миналото му на инвестиционен банкер и министър на икономиката, за да го представи като кандидат на големия бизнес, а себе си – за защитник на френските работници.

"Макрон е кандидат на дивата глобализация, на юберизацията, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси", заяви Льо Пен, имайки предвид икономическия модел, олицетворен от компанията за споделени пътувания "Юбер". 

Тя го нарече "самодоволен банкер" и "галеното дете на системата и на елитите", а той я нарече лъжкиня, която говори небивалици и каза, че реториката ѝ е лишена от съдържание.

"Вашата стратегия е да казвате много лъжи... и да не предлагате нищо", заяви кандидатът на движение "Напред!" по отношение на програмата на Льо Пен в областта на заетостта .

"Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите", каза още Макрон в следения от милиони зрители телевизионен сблъсък и нарече Льо Пен "великата жрица на страха".

По темата за сигурността и борбата с тероризма тя го атакува с твърдението, че е снизходителен към ислямския фундаментализъм и няма реален план как да защити националната сигурност на страната.

Макрон отвърна, че борбата срещу тероризма ще бъде негов приоритет, ако бъде избран на поста и на свой ред разкритикува лидерката на Националния фронт, че говори опростенчески.

"За да се преборим с тероризма, трябва първо веднага да възстановим границите си", каза 48-годишната Льо Пен и обеща да експулсира всички чужденци, за които има подозрения, че са заплаха за сигурността.

Макрон подчерта, че контролът по границите вече е въведен и че нейната партия не е взела участие в гласуването на законодателни мерки срещу тероризма нито в националния парламент, нито в европейския. Според него опонентката му пада в "клопката", която извършителите на атентатите "залагат", като тласка страната към гражданска война.

Двамата влязоха в напрегнат спор също така за Европа и за еврото. Льо Пен заяви, че като напусне ЕС, Франция ще си спестява по 9 милиарда евро на година. Но Макрон каза, че истинската сума, която страната внася в евробюджета, е 6 милиарда, а освен това изтеглянето от ЕС изобщо не значи спестяване.

"Вижте Обединеното кралство и Брекзит. Те ще платят от 60 до 100 милиарда евро", заяви той, имайки предвид финансовите ангажименти, които страната е поела към бюджета на ЕС до 2020 г.

"При всички положения Франция ще бъде управлявана от жена: това ще съм или аз, или г-жа Меркел", заяви Льо Пен и обвини Макрон, че не е склонен да предприеме нищо без благословията на германския канцлер. 

Макрон води убедително с около 20 процентни пункта пред Льо Пен според последните социологически проучвания, а малко преди дебата бе публикуван и още един сондаж, според който движението на центриста "Напред!" може да спечели най-много места на предстоящите парламентарни избори през юни, добавя БТА.

Освен това проведеното след дебата запитване показа, че две трети от гласувалите на първи тур за крайнолевия кандидат Жан-Люк Меленшон са приели Макрон като по-убедителен. По същия начин са реагирали и 58% от гражданите, които на 23 април подкрепиха консерватора Франсоа Фийон.

Телевизионните дебати между двамата финалисти във френските президентски избори бяха небивало брутални и смущаващи, отбелязва френският печат днес.

 

Макрон и Льо Пен се сблъскаха снощи в дебат с нечувана грубост, на който му липсваше равнище и в който така и не се стигна до диалог на висотата на залога, обобщава на първа страница в. "Фигаро". Неудобно е да определяме като дебат снощната ръкопашна схватка, коментира авторът на уводни статии в изданието Пол-Анри дю Лембер.

"Брутален и ожесточен дебат от началото до края", обобщава на своя сайт в. "Монд".

"Никога досега дебати между двата тура не са били толкова ожесточени", отбелязва в. "Паризиен". Колкото до програмите - очаквахме повече, допълва изданието.

Много може да се каже по проектите на Еманюел Макрон, но не така. Не с тежката артилерия, която стреля напосоки все с едно и също гюле, отбелязва в. "Либерасион".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?