Макрон: Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка

Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон каза, че ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота са били успешни от военна гледна точка, съобщи Франс прес.
 
"Извършихме успешно операцията от военна гледна точка", каза Макрон в телевизионно интервю. Той добави, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция "бе намеса на международната общност", посочва АФП и отбелязва, че тя бе извън рамките на ООН.
 
По думите на Макрон, цитирани от ДПА, участвалите в ударите страни са имали "пълна международна легитимност". "Три страни членки на Съвета за сигурност на ООН предприеха действията", подчерта френският президент в интервю за телевизия Бе Еф Ем, радио Монте Карло и интернет сайта Медиапар.
 
Франция не е обявила война на режима на Башар Асад, продължи френският президент и изтъкна, че Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни. Той е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.
 
За постигането на трайно политическо решение на сирийския конфликт "трябва да водим диалог с Русия, Турция и Иран", изтъкна френският президент.
 
Макрон потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.
 
Междувременно американският президент Доналд Тръмп писмено информира Конгреса за решението си да заповяда американски ракетни удари срещу Сирия, съобщи Асошиейтед прес.
 
По силата на Резолюцията за военните пълномощия президентът е длъжен да уведоми Конгреса в рамките на 48 часа за подобни действия.
 
В писмо, изпратено вчера до лидерите на Конгреса, Тръмп заявява, че е разпоредил провеждането на тази военна акция в отговор на продължаващото използване на химическо оръжие от сирийското правителство, включително ужасяващата атака от 7 април в град Дума, довела до гибелта на много мирни жители.
 
Президентът посочва също, че е действал в съответствие с конституционните си пълномощия, в интерес на националната сигурност и външната политика на САЩ, с цел "насърчаване на стабилността в региона, възпиране на използването и разпространението на химически оръжия и предотвратяване на влошаване на настоящата хуманитарна катастрофа в региона".
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?