Макрон започва голям дебат в опит да отговори на гнева на "жълтите жилетки"

Президентът Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон ще даде в Нормандия началото на "голям дебат", необичайна инициатива на национално ниво, в опит да отговори на гнева на "жълтите жилетки", който разтърсва страната.

Залогът е жизненоважен за Макрон, който се надява да съживи управлението си и да си възвърне инициативата след два месеца криза и сриващ се рейтинг.

Тази първа поява на държавния глава извън Париж от един месец ще протече при засилени мерки за сигурност, а "жълтите жилетки" и синдикатите призоваха за протести на мястото на срещата.

Областната управа забрани до утре всякакви публични събирания в западната община Гран Буртерулд, където президентът ще даде начало на дебата.

В Руан, на около 30 км оттам, над 2500 "жълти жилетки" в събота преминаха в шествие в улиците на градския център и се стигна до сблъсъци със силите на реда и нападения над журналисти.

От 14 ч. по Гринуич (16 ч. българско време) държавният глава ще изслуша повече от два часа кметовете на редица градове от региона, които ще изложат оплакванията на съгражданите си. На откриването на този голям дебат са поканени 600 местни избраници.

Днес това нормандско градче с население 3500 души, което не се обслужва от никакъв обществен транспорт, ще стане първият етап от една обиколка на Франция, в която Макрон ще изслуша кметове от цялата страна на десетина подобни срещи.

А дали ще разговаря и с местните жители? Всичко ще зависи от обстановката, заяви Елисейският дворец.

Откакто понесе острите нападки на демонстранти в началото на декември в Пюи-ан-Веле, Централна Франция, Еманюел Макрон повече не се е срещал с обикновени граждани. Единственото изключение бе краткотрайна поява на коледния базар в Страсбург на 14 декември след атентата, който взе пет жертви.

Изслушване

"Не е моментът да се крие, трябва да излезе сред хората, те не искат президент, който се е сврял в Елисейския дворец", изтъкна правителствен източник.

Ключовата дума е "изслушване". "Думата ще имат кметовете, за да предадат тревогите на съгражданите си", каза Елисейският дворец.

Еманюел Макрон "ни каза, че не възнамерява да говори, освен по съвсем конкретни поводи. Той е по-скоро във фаза на изслушване", потвърди Ваник Берберян, председател на Сдружението на селските кметове на Франция, след като бе приет в Елисейския дворец.

Сред събраните оплаквания водещи са въпросите за данъчна справедливост, по-точно връщането на данък върху имуществото на най-богатите французи, който е табу за президента, а също покупателната способност на пенсионерите и мобилността.

Рисковете на упражнението

При тази обиколка Еманюел Макрон ще бъде придружен от четирима министри, двама от които бяха натоварени вчера с воденето на големия дебат: министърът за местните власти Себастиен Лекорню и държавният секретар за екологичния преход Еманюел Варгон.

Елисейският дворец не иска този дебат да изглежда като упражнение с предизвестен изход, както някои "жълти жилетки" и представители на опозицията обвиняват правителството. Затова президентът няма да се произнася по никой въпрос преди края на дебата в средата на март.

Освен това във финалната фаза на дебата от 1 март нататък ще се организират" регионални граждански конференции".

Редица колумнисти подчертават днес във френския печат рисковете от тази инициатива за президента.

"Ако се провали, вредите за него и за страната ще са огромни", безпокои се Жан-Мишел Бугро от в. "Репюблик де Пирене".

Лоран Боден от в. "Алзас" обаче смята, като мнозина други, че "е в интерес на всички този дебат да даде резултат".

Президентът ще трябва сериозно да се постарае да убеди големия брой французи, които са убедени, че големият дебат е безсмислен, без значение дали подкрепят Макрон или "жълтите жилетки".

Почти всеки втори французин възнамерява да участва в големия дебат, но само 31 процента смятат, че той ще доведе до изход от кризата с "жълтите жилетки", показва публикувано вчера изследване на института ЪпиниънУей.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?