Макрон защити икономическата си визия в телевизионно интервю

Макрон защити икономическата си визия в телевизионно интервю

Френският президент Еманюел Макрон снощи даде първото голямо национално телевизионно интервю, откакто беше избран, предаде Асошиейтед прес. В него той защити визията си за икономическа промяна във Франция и се оправда за използването на думата "мързеливи", за да опише хората, които се съпротивляват на предлаганата от него трудова реформа. Той настоя, че Франция трябва да стане по-ефективна.

Президентът каза, че намерението му е да направи живота на френските работници по-добър и отрече обвиненията на своите критици, че политиката му е в полза на богатите. Макрон каза, че трябва да минат две години, преди да се прояви ефектът от реформите на пазара на труда. Той посочи като положителен факт това, че в момента безработицата във Франция спада.

 

В предизборната си кампания Макрон обеща да намали безработицата от сегашните 9,5 на 7 процента, припомня Ройтерс.

Интервюиран от трима журналисти френският президент каза също, че борбата с тероризма остава една от най-важните задачи на правителството. Той съобщи, че догодина ще бъдат приети нови закони за регулирането на миграционните потоци, и добави, че в момента мерките в тази сфера не са достатъчно ефективни, включително отношенията със страните, от които пристигат мигрантите. Френският президент подчерта, че ще въведе ред в областта на миграцията и че ще бъде безкомпромисен.

Макрон заяви, че не одобрява натиска, който президентът на САЩ Доналд Тръмп оказва над Иран, и намерението му да не признае ядрената сделка. Френският държавен глава изрази опасение, че подобен подход може да доведе до повторение на ситуацията със Северна Корея. Той потвърди, че смята да направи посещение в Иран.

Макрон съобщи, че желае да бъде отнет на обвинения в сексуален тормоз американски кинопродуцент Харви Уейнстийн ордена на Почетния легион, който му е бил връчен през 2012 г. от тогавашния президент Никола Саркози.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?