Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Макроонеправдани ли са работниците у нас?

6 коментара
Макроонеправдани ли са работниците у нас?

През миналата седмица отбелязахме постигането на рекордна заетост в страната (виж тук), както и икономическите предпоставки за покачване на работните заплати, особено в силните икономически центрове. На фона на тази благоприятна макрорамка продължават да са особено актуални тезите за тежко ощетените български работници. Водещият аргумент винаги е бил, че работниците у нас, дори и отчитайки разликите в икономическото развитие, са в много по-неравностойно положение спрямо тези в Европа – последното като обща представа за средноевропейския работник. Казано по просто, тезата е, че работниците у нас получават по-малко от произведеното спрямо тези в Европа.

Официалната проверка на последното твърдение винаги е предизвиквала спорове и много често е била интерпретирана грешно. Преди малко повече от година демонстрирахме как е коректно да се сравняват трудовите доходи в Европа (виж тук) и дадохме отговор на някои манипулативни твърдения за "неправилно разпределение на произведеното" в икономиката. Сега ще задълбочим този отговор и ще погледнем картината по сектори.

От макроикономическа гледна точка най-правилният поглед към "разпределението на произведеното" в икономиката минава през анализ на компонентите на брутната добавена стойност по т. нар. метод на доходите. С други думи, в случая "произведеното” в икономиката е "брутната добавена стойност", а "разпределението” спрямо работниците се крие в една от компонентите, наречена "компенсация на наетите лица". Делът на компонентата компенсация на наетите лица в брутната добавена стойност ни дава отговор точно на въпроса за дела на това, което получават работниците от "произведеното". Останалото, най-общо казано, е за компаниите – основно компонентната "брутен опериращ излишък".

Данните на Евростат ни позволяват да проследим развитието по компоненти на брутната добавен стойност общо и по сектори за последните 10 години. Средно за Европейския съюз (28-те членки) делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е в рамките на 52-53% през целия период. В България ситуацията е друга. Делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност у нас постепенно расте от 38% през 2007 г. до 48% през 2016 г. За 10 години, на практика, почти постигаме европейските стандарти на разпределение на доходите в икономиката – най-общо казано половината остава у работниците, половината в бизнеса.

Разбивката по сектори показва сходна картина. По принцип отделните сектори предполагат различно разпределение на доходите, което е видно както у нас, така и в Европа. В селското стопанство например делът на компенсацията на наетите лица в добавената стойност традиционно е около 30% в ЕС-28. У нас, през 2007-2008 г. този дял е едва около 10%, след което постепенно се покачва до 31% през 2017 г. Същото се наблюдава и в строителството. Средни нива за ЕС-28 от около 54-55% и постепенно догонване у нас от 31% през 2007 г. до 58% през 2017 г. Разпределението на доходите в строителството днес е много по-норманизирано спрямо това, което е било по време на големия бум от 2007-2008 г.

В индустрията трендът е сходен, макар и разликите да не са били толкова големи. Делът на компенсацията на наетите лица в добавената стойност в индустрията в ЕС-28 през последните години е 52-53%, докато у нас играе през годините от 41-42% до 48-49%, с възходящ тренд последните 6 години. Общо за индустрията, както и конкретно за преработващата промишленост, през 2016 г. сме на 3-4 проценти пункта от средните нива за ЕС-28. В търговията догонването е сходно – при нива от 57% за ЕС-28, у нас постепенно нараства от 40% през 2007 г. до 49% през 2016 г.

Интересно е развитието в информационните технологии и комуникациите. Средните нива за ЕС-28 и тук са около 52%, докато у нас се наблюдава огромен ръст от едва 26% през 2007 г. до 64% през 2016 г. Бурното развитие на този сектор у нас очевидно води до много добри условия за работниците, които получават повече от добро заплащане. Обратно стоят нещата във финансовия и застрахователния сектор, където средният дял за ЕС-28 е около 51-52%, докато у нас нивата остават около 30%. С други думи, това е един от секторите, където получаваното от работниците се разминава като дял от добавената стойност спрямо средните нива за Европа.

Интересeн сектор, разбира се, е и публичната администрация или държавното управление. Тук имаме пълно припокриване с Европа. И у нас и в ЕС-28, за целия период от 2007 до 2016 г., делът на компенацията на наетите лица в добавената стойност е около 77%. Очаквано, в публичния сектор, поради силния социален профил на секторите администрация, образоване, здравеопазване, социални услуги, голяма част от добавената стойност (над ¾) остава у работещите.

Всичко казано дотук ясно показва, че у нас няма някаква голяма макроикономическа конспирация срещу работниците. Разпределението на добавената стойност вече в голяма степен отговаря на това в Европа. Това се дължи, най-вероятно, както на покачване на работните заплати, така и на изсветляване на икономиката. По-неблагоприятната позиция на българския работник спрямо този в Европа не е поради измама в разпределението, а заради по принцип по-ниски нива на създадената добавена стойност в обществото. Достигането на средноевропейските доходи минава през покачване на тази добавена стойност, а не чрез административни похвати за преразпределение на това, което се създава днес.

*Анализът е публикуван на сайта на ИПИ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. pepe
  #6

  В последните 2-3 години наистина има известен напредък в разпределението на приходите. Много хора обаче все още едва усещат това, защото този ефект е донякъде кумулативен - трябва известно време за да се усети разликата от едно увеличение от даречем 10-15% на заплащането. Съществена част от проблема със заплащането на работниците е това, че по ред причини /като лошо управление/, добавената стойност за много фирми и дейности е ниска, така че е малко това, което остава за производителите /и може да се реинвестира в производство/, както и отиващото за заплащане на работниците. Така че дяловете на разпределение на добавената стойност сами по себе си не дават изчерпателна картина.

 2. lubo
  #5

  Както разбираме от статията, в Бг работниците получават 48% от добавената стоыност, срещу 53% в Европа, т.е. 5% разлика. Но 5% спрямо 48% прави 1/10. Т.е. българските работници са системно ощетени с 10% от заплатите си. Всеки Божи ден, ни крадат с 10% и автора намира това за нормално? Да напомним че това е равно на данък общ доход (примерно). Т.е. за да възстановим справедливостта, трябва да премахнем данък общ доход.

 3. [email protected]
  #4
 4. TO
  #3

  Звучи интересно, жалко че нищо не разбрах. Дали нямаше начин да се напише с прости думи за незапознати? Или поне да се добави и един параграф за тях? Ще е то разпределение и добавена стойност? Брутна добавена стойност? Единственото, което разбрах, е че няма конспирация. Благодаря за това изречение!

 5. [email protected]
  #2

  Тоя измамник какви ги бръщолеви в проценти? Нека да пише в левова или евро равностойност,кой какви пари взема за една и съща работа в другите страни от ЕС и тука.Какво се опитва да заблуждава хората. Който е доволен да дават в Европа 1000 евро заплата,а тука за същата работа 500 евро,в частните предприятия,да си каже,а не някакви анализатори с 5-10 хиляди лв.заплати да ни лъжат най безцеремонно!

 6. trezwomislesht
  #1

  Докога ще ни заливате с фалшива информация? ЛЪЖЕТЕ хората. Масово в България се начислява печалба в пъти по голяма от тази в страните от ЕС. Как тогава делът на възнаграждението е близък до този в ЕС? Добавената стойност се формира от разходите за производство, разходите за възнаграждение и печалбата. След като заложената печалба у нас е много по голяма, разходите за производство са много по големи/поради ниската производителност/ как разходите за възнаграждение ще се приближават до тези в ЕС?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.