"Макс телеком" търси спасение в сделка с "Булсатком"

"Макс телеком" търси спасение в сделка с "Булсатком"

Четвъртият мобилен оператор "Макс телеком" от месеци е в тежко финансово състояние и като опит за спасение води преговори да се продаде на "Булсатком", съобщи изданието "Капитал" в сряда. Според него до сделка обаче едва ли ще се стигне.

През последните месеци телекомът затвори офисите си в България, служителите не са получавали възнагражденията си от месеци, гласовата услуга Voicer на компанията не работи, а интернет услугата в много градове е прекъсната или с много лошо качество, както стана ясно от оплакванията на клиенти на фирмата. Намирането на партньор или купувач изглежда като единствения шанс за оцеляването на "Макс телеком". За съживяването явно не помага и постоянно растящия кредит от Първа инвестиционна банка, пише изданието.

Собственици на оператора са Даниел Купсин с минимален пряк дял и "Ем Ти мениджмънт" с над 99% от капитала. Последното дружество е на регистрираната в Люксембург офшорка LuxTech Capital с капитал от 43.4 млн. евро, като в мениджмънта ѝ влиза и самият Купсин, който придоби оператора през 2013 г. Базиран в Лондон, самият Купсин е с руски произход, израелско гражданство и опит предимно в медиите. Именно той участва в преговорите за сделка с "Булсатком", като за целта в сряда се очакваше да пристигне в България. Купсин не отговаряше на мобилния си телефон.

От "Булсатком" потвърждават за покана за сделка, но не гарантират сключване.

"Да, има отправено предложение от "Макс телеком" към "Булсатком". Принципно има пазарна логика от консолидация в сектора, която е и необходима за по-динамичното ѝ развитие. Погледнато съвсем прагматично, извън контекста на академичните формулировки, за потребителите и на двете компании би имало полза от това да имат удвоено покритие и скорост след евентуално обединение", заяви пред "Капитал" Максим Заяков, изпълнителен директор и съсобственик в "Булсатком". Но допълни, че на този етап "Булсатком" не е в позиция да влезе в договорни отношения от такъв характер. "В процес на рефинансиране сме, в т.ч. на приоритетния за нас проект за извеждането на първия български комуникационен геостационарен сателит "България Сат-1". "Булсатком" е българско дружество и разчита основно на заеми за финансиране на растежа си", заяви мениджърът.

Проблем за сделката са и големите задължения на "Макс телеком". Цялото предприятие е заложено в Първа инвестиционна банка. На 17 януари акционерите са одобрили увеличаване на овърдрафт кредит от ПИБ по договор от 2007 г. до 17 млн. евро. Средствата трябва да се използват за плащане на задължения към Комисията за регулиране на съобщенията (вероятно за честоти), към Националната агенция за приходите и текущи дългове към доставчици. Към ноември миналата година кредитът е бил 15.2 млн. евро с лихва от 8.5%, стана ясно от вписаното обезпечение. Тогава кредитът е увеличен с 5.92 млн. евро. Залогът се разпростира и върху честотите на четвъртия мобилен оператор.

"Макс телеком" и "Булсатком" през декември 2011 г. взеха лицензи от Комисията за регулиране на съобщенията за изграждане на мрежи за мобилни услуги от четвърто поколение (4G).

Последните данни за компанията на Купсин са от февруари 2016 г., когато "Макс телеком" има около 200 заети. Според служители на компанията в момента там има около 150 души. Изпълнителният директор Нейчо Величков напусна по собствено желание в края на миналата година, а мястото му зае техническият директор Андрей Расийски.

"Макс" е един от малките оператори. Последните декларирани приходи са 6.5 млн. лв. за 2015 г. И едва 21 хил. клиенти, като в средата на миналата година се похвалиха с ръст от 46% на абонатите си, но официални данни по темата липсват.

Досега "Макс телеком" предлагаше предплатената гласова услуга Voicer и бърз мобилен интернет от четвърто поколение (4G). В последните месеци преди да затвори офисите си, компанията правеше кампании за привличане на нови клиенти с евтини оферти за безжичен инернет, като промоциите дори достигаха до 5 лв. на месец.

"Макс телеком" имаше споразумение и с "Мобилтел" за национален роуминг, чрез което да предлага гласови услуги през мрежата на мобилния оператор, но пускането на тази услуга се забави.

"Булсатком" е петият оператор с мобилни честоти. Те обаче не започнаха активно предлагане на мобилен интернет и хоризонтът за гласова услуга се мести напред във времето. Операторът обаче е много силен на тв пазара - лидер е с 650 хил. абонати към края на 2015 г. Мобилният проект не е приоритет за "Булсатком" - фокусът е изстрелване на сателит, което трябва да стане тази година. В него са инвестирани 200 млн. евро, основно заемни средства. Затова кредиторите едва ли ще подкрепят придобиване на дружество със скромен бизнес и солиден дълг. Преди няколко години "Булсатком" взе 85 млн. евро заем от "Дойче банк", ЕБВР и още малко под 10 банки и още 150 млн. долара от американската "ЕксимБанк".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес