Максим Минчев беше преизбран за генерален директор на БТА

Максим Минчев беше преизбран за генерален директор на БТА

Със 141 гласа "за" депутатите единодушно избраха Максим Минчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция за нов мандат от пет години. След гласуването Минчев положи клетва. Той оглавява БТА от 2003 година.

През 2012 година беше въведена мандатност на длъжността за не повече от два мандата. Тогава ГЕРБ предложи Минчев като единствен кандидат. За сегашния си мандат, който започва през декември, Максим Минчев беше предложен от Тома Биков от ГЕРБ, като отново нямаше други номинации.

Председателят на медийната комисия Вежди Рашидов припомни, че Максим Минчев е генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции и акцентира върху усилията му новините да достигат до нашите сънародници зад граница. Това е единствената агенция, която в момента работи за популяризиране на положителното, което се случва в държавата, подчерта още Рашидов. Той пожела БТА да се развива все повече и да носи престиж на българския народ.

Тома Биков припомни, че преди няколко месеца НС е приело с пълно единодушие отчета на БТА за 2016 г., което, по думите му, е достатъчно доказателство за подкрепата на кандидатурата, а медийната комисия също единодушно го е одобрила.

Юлиан Ангелов заяви подкрепата на Обединените патриоти за номинацията като подчерта, че БТА е една от малкото ангажирани с българите зад граница медии. Примерът, който даде БТА, трябва де е пример и за останалите национални медии, пожела депутатът.

От името на левицата Иван Ченчев също заяви подкрепа и добави, че в БТА липсват фалшивите новини. Впечатлени сме от презентацията на Минчев пред комисията по култура и медии, пожелаваме успех и разширяване дейността на БТА, каза още представителят на БСП.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?