Максим призова католиците да се върнат в православието

Патриарх Максим даде днес благословията си за външната политика на България, на среща с министър Соломон Паси, посветена на визитата на папа Йоан Павел Втори в страната ни.

Покана няма, не е имало и няма, отговори патриарх Максим на въпроса дали Българската православна църква е отправяла по някакъв начин покана към папата. Патриархът обясни, че православните отци ще приемат папата по негово желание в Салона на Светия Синод. Същата церемония се спазва и при посрещане на други високи гости. Максим обаче няма да присъства на официалната церемония пред храм-паметник "Александър Невски" по посрещане на Йоан Павел Втори. Православните отци също така няма да участват с папата в съвместни служби.

Патриарх Максим допълни, че не се предвижда папа Йоан Павел Втори да присъства на служба в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Молебенът на 24 май по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура вероятно ще бъде от 9 часа, а програмата на папата предвижда той да посети катедралата след 10 часа.

Запитан дали не вижда повод и възможност за сближаване между католици и православни, патриарх Максим каза: "Ние изповядваме, проповядваме, утвърждаваме и държим на православната изповед и желаем всички, които са се отклонили от православната истина, да се върнат в светото православие". Той допълни, че църквата ще бъде единна, както е била в миналото при условие, че тези, които са се отклонили от нея и са излезли от нейното единство, се върнат и бъдат приети в светото православие. Главата на Българската православна църква изрази надежда, че с това послание ще си тръгне от България и папа Йоан Павел Втори.

След като получи благословията на патриарх Максим, външният министър Паси заяви, че се надява след визитата на папата у нас нашата църква да излезе още по-единна и по-силна. "Единството на църквата е това, което правителството иска да подкрепи", каза Паси. Той допълни, че като цяло в резултат на папското посещение иска да види вярващите да станат по-вярващи, а невярващите да станат по-богобоязливи.

Още от България