Максимален код за пожарна опасност в югоизточна Калифорния

Максимален код за пожарна опасност в югоизточна Калифорния

Националната метеорологична служба на САЩ обяви крайния червен режим на пожарна опасност за целия югоизток на щата Калифорния, предадоха световните агенции.

В най-новата история на щата не е имало по-благоприятни за възникване на пожари природни условия, се казва в предупреждение, публикувано на сайта на службата. Тя прогнозира днес съчетание на ветровито време и ниска влажност. Скоростта на вятъра ще достига над 31 м/сек, а на места ще има и пориви от близо 36 м/сек. В тази обстановка "всяко възникващо подпалване ще се разпространява стремително", посочва службата.

Сложни природни условия се очакват в южните части на щата Невада и в северозападните части на Аризона. Предупреждението остава в сила до 17 ч (по време на Западното крайбрежие на САЩ) в четвъртък.

На територията на северна и южна Калифорния бушуват десет големи горски пожари. На цялата територия на щата е въведено извънредно положение. Губернаторът Гевин Нюсъм посети вчера пожарното огнище с площ от над 202 хектара в южна Калифорния. Пожарът наложи отмяната на учебните занятия в повечето училища в Санта Моника и Малибу, както и в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. В зоната за евакуация в този район са разположени над 10 000 жилищни домове и търговски обекти.

Силен пожар бушува и северно от Сан Франциско. От противопожарната служба на щата съобщават, че от пламъци са обхванати общо 30 519 хектара, изгорели са 124 сгради, включително 57 жилищни домове. От районите, застрашени от огнената стихия, са евакуирани общо 156 000 души. Досега пожарникарите са успели да погасят пламъците на около 15 процента от горящите площи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят