Максуел - "Царят на България"

Британският магнат Робърт Максуел поддържаше тесни връзки с Българската комунистическа партия, преименувана след 1989 г. в Българска социалистическа партия. Контактите с Максуел се осъществяваха основно от бившия български премиер Андрей Луканов, който бе застрелян през октомври 1996 г. и Христо Христов, един от най- високопоставените финансисти на комунистическия режим, бивш търговски министър преди 1989 г., понастоящем бизнесмен и член на генералското движение в БСП.

Загиналият при странни обстоятелства британски бизнесемен беше собственик на корпорацията "Максуел комюникейшън", която обединява десетки вестници, издателства и телевизионни компании в Англия и САЩ. Той контролираше издателства и медии в Унгария, бившата ГДР, Турция, Израел, СССР, Аржентина и др.

Прозвището му "Царят на България" идва от фланелка със същия надпис, която Максуел с гордост обличал.

Като министър-председател през 1990 г. Андрей Луканов дава правото на Робърт Максуел срещу определена комисионна да поеме управлението на българския външен дълг, като се смята, че контактът с британския бизнесмен е осъществен от Христо Христов в Лондон.

През 1983 г. Максуел е удостоен с най-високото българско отличие орден "Стара планина" I степен за принос в "обмена на културни, научни и политически ценности между народите". Максуел издаде луксозни томове с трудове на Тодор Живков и на други първи партийни и държавни ръководители от бившия соцлагер - дейност, за която се предполага, че е използвана за прехвърляне на капитали на комунистическите тайни служби на Запад.

Името на Христо Христов изплува в последните дни покрай сделките на оръжейния търговец и издател на в. Дума Петър Манджуков, чиято фирма "Машиноекспорт" е извършвала продажби на петрол по програмата на ООН "Петрол срещу храни". Преди десетина дни иракският в. Ал Мада публикува списък с около 270 имена на лица, фирми и организации от близо 50 държави, които са получавали барели петрол от Саддам Хюсеин в замяна на политическа подкрепа. БСП фигурира в списъка с 12 млн. барела петрол, но отрича да е получавала каквото и да е от бившия иракски режим. Лидерите на БСП посочиха члена на Висшия партиен съвет Захари Захариев като единствен от редиците им, който преговарял с Багдад от името на "Машиноекспорт".

Както посочи Захариев, за реализацията на сделката голяма роля изиграл Христо Христов, който също имал доста връзки в Ирак.

Преди 1989 г. Христов е бил в продължение на пет години заместник търговски представител на България в Лондон, припомня по този повод в. Капитал. След завръщането си от Великобритания Христов ръководи взаимоотношенията с "развитите капиталистически държави" в Министерството на външната търговия. За известно време е заместник-министър в министерството на външноикономическите връзки, когато то се оглавява от Андрей Луканов. След това, в продължение на три комунистически правителства, е министър на външната търговия. Веднага след 10 ноември Христо Христов става председател на комисията по финансите на ЦК на БКП. Журналистът Георги Тамбуев в свое разследване, публикувано във в. "Труд", твърди, че Христов е и един от авторите на докладната записка с предложение за сътрудничество с Максуел и прикрито навлизане в западни фирми, под контрола на тайните служби. През 1987 г. Христов заедно с Огнян Дойнов и роднината на сегашния финансов министър Милен Велчев - Стоян Марков, изпращат до Тодор Живков докладна, в която се предлага механизъм за заобикаляне на ограниченията, наложени от КОКОМ.

Споделяне

Още от Бизнес