Разследването доказа, че на 17 юли над Източна Украйна

Малайзийският Боинг е бил поразен и пробит от множество обекти, летящи с висока скорост

Очевидци пред ББС: На мястото имаше руски ракетен комплекс

Малайзийският Боинг е бил поразен и пробит от множество обекти, летящи с висока скорост

Самолетът Боинг на малайзийските авиолинии, разбил се в Източна Украйна на 17 юли, е бил пробит във въздуха от голямо количество обекти, летящи с висока скорост. Това е довело до разпадането на машината на парчета по време на полета.

Това сочат заключенията в предварителен доклад от разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет, свален над Източна Украйна на 17 юли.

"Снимки на отломките от самолета, изпълнявал полет МН17, показват, че той е поразен и пробит на множество места отвън от множество обекти, летящи с висока скорост, което е причинило разпадането на Боинг 777 на малайзийските авиолинии по време на полета", се посочва в доклада, цитиран от ДПА и от Асошиейтед прес.

Разследващите трагедията не са открили доказателства за техническа грешка или действия на екипажа, които да са довели до разбиването на самолета, се посочва още в доклада на холандското Бюро за сигурност.

Докладът не казва, че малайзийският самолет е бил свален от ракета, но изводите в него, както изглежда, насочват към такова заключение, отбелязва АП.

"Първоначалните резултати от разследването насочват към външна причина за катастрофата със самолета", заяви ръководителят на Бюрото Тийбе Юастра. Той добави, че са необходими повече проучвания, за да се установи причината за падането на самолета с по-голяма точност.

Полет МН17 на малайзийските авиолинии потегли от Амстердам на 17 юли малко след 10 ч. по Гринуич с 298 души пътници и екипаж на борда. Полетът протичаше нормално, преди да приключи внезапно няколко часа по-късно над Източна Украйна.

След драмата Киев и западните страни обвиниха проруските сепаратисти, че са отговорни за трагедията, докато Москва и проруските бунтовници обвиниха Киев.

Заради конфликта в Украйна разследващите от холандското Бюро за сигурност не успяха да посетят мястото, на което отломките от самолета паднаха на земята. Това вероятно обяснява предпазливата оценка на бюрото за случилото се със самолета, отбелязва АП.

"Подробното изследване на структурните щети продължава. Съдебна експертиза ще бъде извършена, когато отломките бъдат преместени", се посочва в доклада на бюрото.

Разследващите засега са проучили снимки от мястото на падането на самолета, радарни данни, информация от черните кутии на машината, припомня агенцията.

Специално черната кутия, записваща разговорите в пилотската кабина, не е показала никакви технически проблеми или възникване на спешна ситуация, се допълва в доклада.

Холанското Бюро за сигурност води международното разследване на случилото се със самолета.

От 298 души в самолета 193 бяха холандци, 34 малайзийци, 27 австрийци, 12 индонезийци, 10 британци, 4 германци, 4 белгийци, 3 филипинци, един канадец и един новозеландец.

Други страни, участващи или подпомагащи разследването, са Украйна, Малайзия, Австралия, Русия, Великобритания и САЩ, посочва ДПА.

Очевидци: Руски ракетен комплекс часове преди катастрофата

В същото време разследване на ББС е установило трима местни жители от района, където бе свален малайзийският боинг, които твърдят, че са видели руски ракетен комплекс "Бук" часове преди да бъде свалена самолетът.

Един от свидетелите казал, че екипажът на машината е изглеждал като руски войници.

"Дисциплинирани, за разлика от бунтовниците, и без характерния стандартен украински камуфлаж. Те имаха чист руски акцент", посочил свидетел.

Друг свидетел потвърдил това, като добавил, че е видял офицер, който бил в джип, съпровождащ ракетите. Той също давал заповеди на чист руски.

Също нееднократно американското разузнаване обяви, че самолетът е бил ударен от ракета, изстреляна от района, който е под контрол на руските сепаратисти.

Москва обаче отрича каквато и да е съпричастност към падането на машината. Проруските сепаратисти пък твърдят, че не разполагат с ракетен комплекс "Бук".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?