Малайзийският самолет над Украйна е свален от руската армия

Малайзийският самолет над Украйна е свален от руската армия

Ракетата, която свали малайзийския пътнически самолет над Украйна през 2014 г., е принадлежала на руска военна бригада, обявиха международните разследващи, цитирани от ББС.

За първи път разследващият екип, който е воден от холандски експерти, обявява, че ракетата е изстреляна от руско военно формирование, разположено в град Курск.

При тежкия инцидент загинаха всички 298 души на борда на сваления самолет Боинг 777, след като машината бе уцелена с ракета “Бук“. Русия официално обяви, че нейни военни формирования не са стреляли по самолета.

Разследващите обаче са на друго мнение.

“Всички транспортни машини в конвоя, който е пренасял ракетата, са били част от руската армия“, казва холандският ескспет Вилберт Паулисен, който участва в международния разследващ екип. Военният конвой е бил част 53-а бригада на руските въоръжени сили.

Пред октомври 2015 г. разследващите обявиха, че самолетът е бил ударен от произведена в Русия ракета “Бук“. Екипът е съставен от експерти от Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

Година по-късно разследващите потвърдиха този си извод в предварителния си доклад. В отговор говорителят на Кремъл Димитри Песков обяви, че Русия не приема като окончателна истина това, която казват разследващите.

“Обзалагам се, че вие не сте видели нито едно доказателство“, каза тогава Песков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?