Мълър в Конгреса: Докладът от разследването не оневинява Тръмп по всички обвинения

Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в изборните процеси в САЩ

Бившият специален прокурор Робърт Мълър полага клетва преди да свидетелства пред Юридическата комисия в Камарата на представителите на американския Конгрес

Бившият специален прокурор на САЩ Робърт Мълър заяви пред юридическата комисия на Камарата на представителите на Конгреса, че докладът от неговото разследване за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. не оневинява изцяло президента Доналд Тръмп, особено по отношение на съмненията за възпрепятстване на правосъдието, противно на твърденията на самия Тръмп, предаде Франс прес.

"Заключенията показват, че президентът не е оневинен за деянията, за които беше обвинен, че е извършил", заяви Мълър. Той увери конгресмените от юридическата комисия, че разследването, което той самият ръководи в продължение на близо две години, е било водено безпристрастно и независимо.

"Ние решихме, че няма да кажем дали президентът е извършил нарушение. Това беше нашето решение и то не се е променило", подчерта Мълър.

В доклада от около 400 страници специалният прокурор описва предполагаемите усилия на Русия да помогне за избирането на Доналд Тръмп през 2016 г., но добавя, че не е събрал доказателства за сговор между екипа на президента и Москва. В документа Мълър освен това описва серия от обезпокояващи опити за оказване на натиск върху разследването от страна на президента и отбелязва, че не може да го оневини по подозренията във възпрепятстване на правосъдието.

Най-високопоставеният републиканец в юридическата комисия Дъг Колинс изтъкна, че президентът на САЩ "е знаел, че е невинен" и не е спрял разследването на Мълър, макар че е имал правомощията да го направи, отбелязва Асошиейтед прес. Той добави, че републиканците ще поставят под въпрос началото на разследването на Мълър.

Мълър определи усилията на Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. като "едно от най-сериозните" предизвикателства към американската демокрация. Той предупреди, че няма да може да отговори на някои въпроси, за които знае, че представляват обществен интерес. Това включва подробности за започването на разследването - което според някои републиканци е било политическа вендета - както и "доклада Стийл", изготвен от бившия британски разузнавателен агент Кристофър Стийл. В него се съдържаше подробно описание за начините, чрез които според него руското правителство е помагало на кампанията на Тръмп. Разследването на Мълър обаче не установи, че членове на екипа на Тръмп са заговорничили с руското правителство в опитите на Москва за намеса в изборите.

Мълър заяви пред юридическата комисия на Камарата на представителите, че неговото разследване е открило, че руското правителство е очаквало победата на Тръмп на президентските избори през 2016 г. да бъде от полза за Москва.

Политически битки преди изслушването на Мълър

Часове преди показанията на Мълър отново пламнаха политически битки между републиканци и демократи, предаде Асошиейтед прес.

Мълър поиска бившият шеф на неговия апарат Аарон Зебли да го придружава днес на слушанията и дори да положи клетва, за да може да отговаря на въпроси на конгресмените вместо него.

На това се противопоставиха депутатите републиканци, които съзряха зад искането на Мълър "машинации" на демократите с цел да попречат на републиканците в двете комисии - юридическата и по разузнаването, да поставят правилните въпроси, разобличаващи "едностранчивата версия" на демократите относно резултатите от разследването.

В публикуваната редактирана версия на доклада се казва, че Русия се е опитвала да влияе върху изборите в САЩ през 2016 г., но не са открити доказателства за сговор между Доналд Тръмп, който победи във вота, и Русия.

Негодувание сред демократите предизвика и откритата препоръка на Министерството на правосъдието към Мълър при показанията и отговорите на въпросите "да се ограничи" в рамките на доклада за 2-годишното разследване, публикуван през април.

Министерството призова спецпрокурора да не се впуска в детайли по онези части от неговото разследване, които остават поверителни и са защитени от "президентска привилегия" за конфиденциалност - юридическо основание, което рядко се използва от американските президенти, за да се ограничи достъпът на другите органи на държавното управление до вътрешни дискусии между президента и неговите лични съветници.

Шефът на юридическата комисия на Камарата, демократът Джеролд Надлър посочи, че Мълър не трябва да следва инструкциите в писмото на министерството, защото "той не работи за тях". Надлър обвини министерството в арогантност.

Според републиканците присъствието на Зебли ще позволи на Мълър да мълчи и да дава думата на своя помощник, ако конгресмените му задават въпроси по теми, които не са отразени в доклада.

Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в изборните процеси в САЩ

Руснаците са абсолютно решени да продължат да се месят в изборите в САЩ въпреки санкциите и другите мерки в опит да им се попречи да вършат тези действия преди изборите през 2020 г., каза директорът на Федералното бюро за разследване /ФБР/ Кристофър Рей, цитиран от Ройтерс.

Той говори по време на слушания в юридическата комисия на Сената на САЩ, които предшестваха очакваната с огромен интерес поява пред Конгреса в сряда на специалния прокурор Робърт Мълър.

Председателят на юридическата комисия Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, попита Рей дали казаното от него означава, че Москва продължава същата дейност, въпреки всички санкции спрямо нея от страна на Вашингтон.

"Да, - отговори шефът на ФБР. - Смятам, че те няма да спрат, докато (санкциите) са недостатъчни, за да ги накарат да се въздържат."

Той потвърди, че американските спецслужби периодически информират президента Доналд Тръмп за своята дейност по пресичане на чуждестранната намеса в избирателните процеси в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?