Мълчаливо съгласие ще ускорява инвестициите

Мълчаливо съгласие ще ускорява инвестициите

Ще се въведе принципа на мълчаливото съгласие в администрацията, където има такава юридическа възможност, за да се облекчи инвестиционния процес и се съкратят сроковете за реализацията на проектите. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща с Управителния съвет на Камарата на строителите в България, която е първата от планираната поредица разговори с организации от строителния бранш.

Обсъдена е била възможността за въвеждане на типова документация при кандидатстване по обществени поръчки като във всяка една се отразяват спецификите на съответната процедура, е посочено в съобщението на регионалното министерство. Според Нанков типовата документация може да се въведе пилотно в пътния отрасъл. Той напомни, че такава вече има в сектор "Води".

Типовата документация при обществените поръчки се въвежда още от първото правителство на Бойко Борисов. Преди време от Камарата на строителите казаха, че са разработили документацията и са я предали на Министерството на регионалното развитие.

Пътни приоритети

Завършването на магистрала "Струма", трасето на магистралата от София до Калотина и магистрала "Хемус", направлението към втория мост над Дунав, което да стане скоростен път, са приоритетите в пътния сектор, е посочил Нанков пред строителите.

Магистралата до Калотина трябваше да е готова още през 2012 г., ако Борисов изпълняваше обещанията си, но по-късно сам се отметна от тях.

Сред другите задачи в пътния сектор са пътищата в Северна България и тези по направлението север – юг, е обявил Нанков.

Той е посочил, че основната цел е въвеждането на тол системата, която ще позволи увеличаването на приходи от ползването на пътищата в страната в пъти. В момента приходите от винетни такси са около 300 млн. лв. годишно, а след въвеждането на тол системата се очаква да се увеличат с 500 млн. лв.

Предстои да приключи работата по осъвременяването на Наредба № 1 за проектиране на пътища и Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, така че да отговарят на съвременните изисквания, е съобщил Нанков. В момента пътищата се проектират по норми от преди 30 години.

Обсъден е бил и въпросът с договорите за зимно поддържане на републиканска пътна мрежа. Сегашните изтичат през 2018 г.

Засилване на контрола при санирането

Предстои да се оптимизират процедурите и контролните механизми в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, е казал още Нанков.

Обсъдени са били и изпълнението на предстоящи проекти във ВиК-а отрасъла.

Председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите инж. Николай Станков е обявил намерението на членовете ѝ сътрудничеството с Министерството на регионалното развитие и благоустройството да продължи. Браншовата организация ще бъде коректив по темите, в които членовете ѝ имат достатъчен капацитет, е посочил Станков.

Споделяне

Още от Бизнес