Мълчанието за корупцията и убийствата не помага на никого

Вчерашната "декларация за напредък" на България и Румъния, която всъщност показва колко малко напредък са постигнали те в борбата с корупцията и престъпността, е забележителна с умишлената си мекота. Така започва коментар на британския вестник „Траймс”, отпечатан в четвъртък и цитиран от сайта Кафене.нет, ден след като Европейската комисия публикува доклада си за двете страни. Документът изненада всички с мекия си тон и намери широк отзвук в западните медии. Освен „Таймс” с голям коментар на него се спира и другият влиятелен вестник на Острова „Индипендънт”. 

Докато отбелязваше „корупцията по високите етажи на властта” в двете страни,   комисарят за правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини заяви, че това не е опит да бъде "посочен някой с пръст или засрамен". Комисията е взела политическо решение да посочи проблемите и да окуражи двете страни, каза още той. Това е удивително заявление, като се има предвид каталогът на престъпността, особено в българския случай. Той показва най-ярко дилемата на Европейската комисия, продължава коментарът във в. „Таймс”.  

ЕС прие двете страни, които са най-бедните в съюза и с най-тежко наследство от комунизма, преди те да бъдат готови във всеки смисъл на тази дума, припомня вестникът и пита: Какво може да се направи сега, когато те са вече членове и пълзят бавно (ако го правят изобщо), към нормите и изискванията на ЕС, на които трябва да отговаря всяка страна член?

Изданието си отговаря само: Не може много да се направи. Има заплаха за спиране на парите, които със сигурност ще ги ужили, но ще забави реформите още повече. Но възможната санкция за поставяне на съдилищата им извън системата на ЕС изглежда беззъба, като се има предвид колко малка е ролята им в живота на двете страни.

Според „Таймс” Румъния е по-оптимистичният случай, ако обаче бъде прието, че „обикновената корупция е за предпочитане пред безкрайната българска сага от убийства на известни личности”. На съдиите в Румъния обаче се плаща толкова малко, че да остават глухи, когато ги подкупват, а съдилищата "увъртат", когато трябва да преследват хора с власт и пари. Комисията, отбелязва вестникът, вижда някакъв напредък като конституционни промени и независимост на съдебната система. Но Румъния още не ги е приложила на практика и в този момент тонът на преднамерена търпимост на ЕК става смешен.

Откъде намира тя сили да хвали румънската "Национална агенция за честност"? По време на преговорите за членство румънските власти говореха това, което трябва да се казва, но осъществиха твърде малко от намеренията си, което правят и сега, приключва коментара си за Румъния „Таймс”.

По отношение на България коментарът напомня колко шокираща е ситуацията в страната - повече от 155 поръчкови убийства на обществени места след 2000 година, според данни на българското вътрешно министерство.

Да си богат, да си политик, да бъдеш президента на футболен клуб "Локомотив" Пловдив - всички тези неща се оказват смъртоносни и то неведнъж, пише „Таймс” и припомня, че ЕК изразява "дълбока загриженост" по повод убийствата на местни политици през тази година и липсата на осъдени.

В действителност, като смекчава критиките си, тя не прави услуга нито на България, нито на ЕС, завършва коментара си влиятелното британско издание.

По повод на вчерашния доклад за напредъка на България и Румъния и в. „Индипендънт” взема отношение и прави аналогичната констатация за безпрецедентно мекия тон на доклада и демонстрираната в него безпомощност на ЕС.

Румъния и България се борят с обезпокоителни равнища на беззаконие и поръчкови убийства, престъпни мафии и корупция, които все още заразяват всички области от живота в източноевропейските членки на Европейския съюз, започва коментарът.

Това беше присъдата, произнесена вчера в доклада на Европейската комисия за напредъка на двете страни през първите шест месеца на членството им, който повдигна съмнения, доколко двете страни могат да принадлежат към континенталния клуб.

ЕС посочи конкретно България за обезпокоителнно високия брой поръчкови убийства. „Поръчковите убийства продължават да предизвикват голяма загриженост, особено извършените в последно време убийства на местни политици след януари. До момента няма присъди," констатира докладът, цитиран от „Индипендънт”.

Окончателната версия на доклада за двете новоприети членки не спомена предупреждението, че „няма място за примиренчество" и Франко Фратини беше принуден да защитава доклада от обвиненията, че той е бил разводнен, пише изданието.

България и Румъния бяха заплашени със санкции, които на практика биха им забранили да участват във вземането на общите решения в областта на правосъдието и вътрешния ред, докато не отговорят на изискванията на ЕС. Сега те имат срок до юни 2008, за да подредят нещата у дома, въпреки, че опонентите смятат, че стимулите за София и Букурещ не са достатъчно големи, за да ги накарат да вземат мерки, след като вече са членове на ЕС.

„Индипендънт” цитира българския президент Георги Първанов, който се изказал „предизвикателно” пред националното радио, според цитат на Ройтерс: „Ние вече сме член на блока, член, който стриктно и правилно изпълнява задълженията си. Надявам се, че Брюксел ще погледне по-отговорно на това наше поведение."

Пред британския вестник Виктор Алистар - изпълнителен директор на "Прозрачност без граници" в Румъния, заявява, че оценката на ЕС е много по-положителна от действителността, като в страната е постигнат значително по-малък напредък в съдебната реформа, отколкото се твърди в доклада. "Прозрачност без граници" в своя индекс за възприятие на корупцията поставя България на 57 място, а Румъния на 84-то, което я прави най-корумпираната страна в ЕС, припомня „Индипендънт”.

България има най-много поръчкови криминални убийства на глава от населението в Европа, като повече от 150 души са застреляни във връзка с организираната престъпност за периода между 2000 и 2006 година, акцентира „Индипендънт” на същия аспект от българската действителност както и „Таймс”.

Сякаш, за да подчертае още по-силно размера на корупцията, заразила София, най-висшият следовател подаде вчера оставка след корупционен скандал, който включваше министър на енергетиката, злоупотреба със средства и изнудване, припомня още изданието.

Прокурорите заявиха, че не им достигат доказателства, за да повдигнат обвинения, но продължават да разследват дали някой не е попречил на правосъдието.

Нещата не са по-добри в Румъния. Бившият премиер Адриан Нъстасе е обвинен в изнудване и вземане на подкупи на стойност милиони евро, въпреки че той отрича. След като в понеделник процесът беше прекратен за три месеца, докладът на ЕС поставя под въпрос желанието на съдебната система да води дела срещу бивши политици, обвинени в корупция, заключва „Индипендънт”.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?