Малдивите затъват в политически хаос

Малдивите затъват в политически хаос

Малдивите затъват все повече в политически хаос, след като председателят на Върховния съд беше арестуван, опозицията призова за международна намеса за отстраняването на президента Абдула Ямин, а той се оплака от "заговор" срещу него, предаде Франс прес.

Председателят на Върховния съд Абдула Саид и още един съдия рано тази сутрин бяха арестувани от тежко въоръжени полицаи по обвинения в корупция, пет дни след като висшата съдебна инстанция отмени присъдите на девет видни опозиционери. Те бяха осъдени през 2015 г. по обвинения в тероризъм, корупция, измяна и финансови злоупотреби.

Върховният съд обаче реши, че присъдите им са политически мотивирани и нареди да бъдат освободени.

 

Президентът на Малдивите отказа да се подчини и написа три писма до съда, настоявайки да промени решението си. Вчера, след като съдът отказа, той обяви 15-дневно извънредно положение, като заяви, че тази мярка ще позволи на властите да започнат разследване срещу съдиите от Върховния съд.

"Трябва да суспендираме техните правомощия и имунитет. Трябва да открием докъде се простира техният заговор или държавен преврат", каза президентът в телевизионно обръщение. Според него председателят на Върховния съд се опитвал да го отстрани от президентския пост.

Малко след обявяването на извънредното положение бе арестуван и бившият авторитарен малдивски лидер Момун Абдул Гаюм, който е полубрат на настоящия президент. Гаюм управляваше страната до 2008 г., когато там се проведоха първите демократични избори. В последно време той бе преминал на страната на опозицията.

"Президентът незаконно обяви военно положение и заграби държавните институции. Ние трябва да го отстраним от власт. Народът на Малдивите има едно законно искане към правителствата по света, по-специално към Индия и САЩ", каза друг бивш президент на Малдивите - Мохамед Нашид, който от няколко години живее в изгнание във Великобритания. Той бе сред политиците, чиито присъди бяха отменени от Върховния съд миналата седмица. Нашид призова за индийска военна интервенция и за американска финансова блокада. "Искаме индийското правителство да изпрати представител, подкрепян от индийската армия, за да освободи съдиите и политическите затворници, сред които и бившият президент Гаюм", каза Нашид.

През 2015 г. Нашид бе осъден на 13 години затвор за тероризъм. Година след това той бе получи разрешение да излезе от затвора по медицински причини и успя да замине за Великобритания, където получи политическо убежище. Неговият призив към Индия за намеса не е случаен. Делхи предприе военна интервенция на Малдивите през 1988 г. в рамките на операция "Кактус", за да осуетят преврат срещу президента Гаюм.

Малдивската опозиция призова Вашингтон да гарантира, че американските финансови институции ще преустановят всички трансакции в долари за висши представители на властта в Малдивите.

ООН призова правителството на страната да спазва конституцията и върховенството на закона и да отмени възможно най-бързо извънредното положение. Подобни призиви отправиха САЩ и ЕС. Много страни, сред които Франция, Индия, Китай, препоръчаха на гражданите си да не посещават архипелага, който е популярна туристическа дестинация.
Кризата в Малдивите е в навечерието на президентските избори, които би трябвало да се проведат тази година. На тях Ямин ще се бори за преизбиране. След решението на Върховния съд Нашид също има право да се кандидатира. Той вече каза, че има намерение да се изправи срещу Ямин. Надпревара между двамата имаше през 2013 г. Тогава Ямин спечели вота при съмнителни обстоятелства.

Споделяне

Още от Свят