Малина Крумова оглавява новата агенция за пътна безопасност

Малина Крумова, архивна снимка БГНЕС

Напълно очаквано, правителството реши в сряда Малина Крумова, която бе натоварена със структурирането на новата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“, да стане неин председател.

С това се продължават действията по сформирането на звеното, което бе "родено" след катастрофата на пътя преди Своге през август 2018 г., когато над 20 души загинаха при пропадане на бус през мантинелата на скоро ремонтирания участък. В края на януари 2019 г. правителството прие постановление за създаване на новата агенция, която ще е на пряко подчинение на премиера Бойко Борисов.

Агенцията ще разработва, координира и контролира провеждането на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата у нас. Предвижда се тя да поеме част от функциите на различните институции, между които е споделена отговорността за безопасността на движението по пътищата към настоящия момент.

Специализираното звено ще събира данните и ще осъществява постоянен мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки.

Наред с това ще организира сътрудничеството с висши училища и научни организации за осъществяване на научноизследователска дейност, ще провежда информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди.

Така Малина Крумова, която е дългогодишен експерт по европейското финансиране в областта на околната среда, се преквалифицира в областта на пътната безопасност.

Тя започва да работи по различни проекти и програми от 1998 г. От 2007 г. е експерт в Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда“, а през 2009 г. оглавява самата програма. През март 2013 г. става зам.-министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков, а след това участва в координацията на Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и в групата на високо равнище на Европейската комисия за опростяване на кохезионната политика. Ръководи дирекция "Централно координационно звено“ до януари 2017 г., когато е назначена за служебен вицепремиер, отговарящ за европейските фондове в кабинета на Огнян Герджиков.

На 9 май 2017 г. бе назначена за зам.- министър на регионалното развитие, но точно след катастрофата край Своге и подадената оставка на регионалния министър Николай Нанков тя бе отстранена от поста, за да може той да се върне във ведомството като заместник на наследничката си на поста Петя Аврамова.

На Крумова бе възложено през октомври 2018 г. да работи по създаването на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“, която сега оглавява.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?