Президентът Плевнелиев пред немския седмичник "Фокус":

Малка група олигарси оказват влияние върху медиите и разпределението на обществени поръчки

България е в много нестабилна и напрегната ситуация и трябва да се внимава да не се върнем обратно към период на дългосрочна нестабилност, предупреждава президентът Росен Плевнелиев в интервю пред германското седмично списание "Фокус".

В днешно време гражданите, а не политиците са тези, които задвижват демократичните промени, казва държавният глава и категорично отхвърля твърдението, че България е влязла в ЕС прекалено рано. "Дневник" публикува превод на цялото интервю.
Господин президент, вече месеци наред хиляди гневни хора се събират пред вашия дворец и пред парламента. Поела ли е България по пътя на хаоса?

"Ситуацията в страната е напрегната и за съжаление нестабилна. Затова съм много обезпокоен. Имахме вече две големи протести вълни през тази година, три правителства и една парламентарна криза. България трябва да извърви докрай пътя си към една модерна демократична държава. Като цяло гражданите имат много малко доверие на политиците, защото вече много пъти са били разочаровани", казва президентът в отговор на въпрос "поела ли е България по пътя на хаоса".

Днес гражданите, а не политиците са тези, които задвижват демократичните промени", посочва Плевнелиев и допълва, че се появява гражданско общество.

В отговор на въпрос не се ли случва това късно, 23 години след падането на желязната завеса и шест години след влизането в ЕС, президентът отбелязва, че демократичните промени все още не са приключили в цяла Югоизточна Европа. Според него след 23 години преход не можем да се гордеем с нашата демокрация.

"Правосъдната система все още не функционира достатъчно ефективно. Партиите воюват една срещу друга, липсва национален консенсус за икономическите и политическите приоритети. Трябва дори да внимаваме да не се върнем назад към една продължителна нестабилност", предупреждава той.

Помолен да коментира правителството, доминирано от социалистите, което се опира на крайнодясна партия и назначава партийни функционери от стария апарат на държавни позиции, Росен Плевнелиев казва: "Вярно е, че сега на ключови позиции успяват да застанат хора, които са пленници на комунистическо мислене и дори са сътрудничели на тайните служби. Това въобще не ме прави щастлив. Противопоставям се на такива тенденции, защото съм обещал на българския народ да защитавам и да доизграждам демокрацията".

По-нататък той посочва, че "За съжаление, тук има малка група от олигарси, която е все още много влиятелна. Те оказват влияние на медиите и върху разпределението на обществени поръчки".

Споделяне

Още по темата

Още от България