Малка провинциална история с лек международен отенък

Малка провинциална история с лек международен отенък
Преди 9 години бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин посреща скъпи гости за рождения си ден и получава скъпи подаръци. Сред тях, т.е. сред гостите и подаръците, са депутатът от БСП Илия Баташки и една пушка за 1200 долара. Но не всичко е материално на този свят. Освен пушка диктаторът получава и специални поздрави от лидера на БСП, който пък днес е президент.

Припомням този детайл от близката история, за да оцените значимостта на новината от деня – д-р Илия Баташки организира безплатни мамографски прегледи в Пловдив. Не, той няма лично да преглежда. Просто е организирал прегледите.

Господин Баташки е мажоритарен кандидат на БСП в Пловдив. И безплатните прегледи са част от кампанията му. Нищо лошо. И вероятно част от избирателките ще се зарадват. Вероятно част от тях наистина имат нужда и не могат да си позволят да платят или да потънат в отнемащата време схема с направленията. И също така е вероятно някои да решат да подкрепят д-р Баташки именно заради безплатните прегледи.

Някои пък ще изберат своя депутат заради едни 30 лева, втори - за да запазят работното си място, трети – заради обещания за намаляване на данъците. Общото е, че всяка от тези форми на агитация може да бъде измерена в пари.

Има обаче граждани в България, които решават за кого да гласуват не само с помощта на сметките. За които е важно кой какви ценности защитава. А и кой какви ценности лично споделя. Тези хора сме малцинство. Дори мини малцинство. За нас не е толкова важно кой какво ще ни подари преди изборите. Разбира се, по-важно е какви данъци ще плащаме и ще има ли законност. Но също толкова важно е къде стои България в цивилизования свят и адекватно ли реагира на доброто и злото.

До момента България не реагира на злото, което потресе целия свят. Смазването на протестите в Иран е събитие, което се нарежда до смазването на студентските протести на площад Тянънмън преди 20 години.

България не реагира на злото. Не чуваме и позициите на партиите. Да, това е точно работа на България. Бързам да го кажа преди да сте попитали: Това наша работа ли е? България е член на Европейския съюз и на НАТО. Всяко решение за засилване на международния натиск срещу Иран може да бъде взето само с участието на България.

Отношението към диктаторите е показателно за това кой какви ценности споделя. Затова е важно да се помни кой е поднасял венец на мавзолея на Туркменбаши.

Затова беше важно да припомня на чий рожден ден е бил гост организаторът на предизборните безплатни мамографски прегледи.

*Още материали от същия автор може да намерите на блога му

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?