Малкълм Глейзър не разкрива намеренията си спрямо Манчестър юнайтед

Американският спортен магнат Малкълм Глейзър (собственик на шампиона в Супер боул на САЩ - Тампа бей бюканиърс) заяви, че може да направи оферта за Манчестър юнайтед, но може и да реши да продаде акционерното си участие в клуба от Висшата английска лига, предаде Би Би Си.

Спекулациите, че Глейзър подготвя оферта за клуба се засилиха миналата седмица, когато той увеличи дела си в него до 16,31 процента. В медиите се появиха и съобщения, че Глейзър е наел Комерцбанк да проучи евентуална оферта за изкупуване.

В цитирано от Би Би Си съобщение на американския спортен магнат до Лондонската фондова борса /ЛФБ/ обаче се посочва, че засега той няма финансов съветник. В ранната търговия днес в Лондон акциите на Манчестър юнайтед поевтиняха с 9,5 пенса или 3,4 процента до 270 пенса след оповестяването на съобщението на Малкълм Глейзър.

В петък, когато се заговори усилено за възможна оферта за изкупуване от страна на Глейзър, акциите на клуба поскъпнаха с 5 на сто. В цитираното от Би Би Си съобщение до ЛФБ се посочва, че акциите на Манчестър юнайтед са били купени от Глейзър заради възхищението му от богатата история на клуба, неговите верни фенове, големи играчи, изтъкнати мениджъри, печеливши традиции, както и за инвестиционни цели.

Що се отнася до инвестициите, открити са всички възможности - както за увеличаване на акционерното участие в Манчестър юнайтед, така и за неговото намаляване. Сред възможностите са и евентуално подаване на оферта за клуба, както и продажба на акционерното участие на Глейзър в него, се посочва в съобщението.

Миналия четвъртък Глейзър купи 5,4 млн. акции на Манчестър юнайтед. Предния ден ирландските бизнесмени Джон Магниър и Джей Пи Макмейнъс увеличиха дела си в Манчестър юнайтед до 28,89 процента. Ирландците водят спор с борда на клуба заради начина, по който той е действал при някои скорошни трансферни сделки.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?