Малки бензиностанции искат отсрочка за нивомерите на горивото

Иначе над 2000 обекта заплашват със затваряне

Малки бензиностанции искат отсрочка за нивомерите на горивото
Собственици на малки бензиностанции поискаха отлагане на мярката за монтиране на нивомери за цистерните с гориво с година и половина и обявиха, че ако това не стане, две трети от тези обекти ще спрат работа.

"Настояваме за диалог с финансовия министър Симеон Дянков. Или до 31 март т.г., когато изтича срокът за монтиране на нивомерни системи в обектите ни, затваряме над 2000 от общо 3000 малки бензиностанции, заради невъзможността да изпълним финансово изискването на Националната агенция по приходите (НАП)", заяви на пресконференция във вторник Динко Дедев от Гражданско обединение "Малки и средни бензиностанции"

Сега на бензиностанциите се предлагат американски и германски нивомери, които струват 3 хиляди евро, но с монтажа цената им излиза 20 хиляди лева. Освен това фирмите за монтаж искали предварително да се платят 80 процента от стойността на уредите. При дневни обороти от 1000 лева и норма на печалбата под 4 процента, парите не стигат за монтаж на тези уреди, обясни Дедев. Всяка бензиностанция трябва да продава поне 50 хиляди литра месечно, за да не фалира, допълни Ивайло Николов, друг член на организацията.

Според Дедев никой вече не може да си позволи да продава гориво без ясен произход, защото ще загуби клиенти, а и горивата идват в бензиностанциите с акцизен документ, номерът на който веднага се завежда и контролът е пълен..

Нивомерите са полезни най-вече за големите бензиностанции, за да следят какво количество бензин или дизел имат в цистерните, управителите на малките обекти винаги знаят колко горива има в бензиностанциите, защото оборотите са малки, казаха от обединението.

То предлага вместо бързо монтиране на нивомерите, на обектите да идват данъчни инспектори и да запечатват цистерните.

Живеем в тежка икономическа криза и се надяваме правителството да помисли за малките бензиностанции, които са в покрайнините и малките населени места, затова предлагаме диалог, посочи Дедев. Имаме депозирана молба до министър Дянков в края на 2011 г., защото мислим, че при него има подвеждаща информация и настояваме за тази среща, допълни той.

Изключително негативен социален ефект ще имат последствията от затварянето на бензиностанциите в и до селата, защото клиенти там са хора, които се занимават с дребно земеделие и нямат друг по-лесен начин да задоволяват нуждите си от гориво, обясниха от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?