Малки болници могат да се оборудват с евросредства

Единадесет общински болници ще получат пари по ОП “Регионално развитие”, за да развиват активно лечение или да се трансформират в структури за продължително лечение. Това предвижда здравното министерство в променената си концепция за преструктуриране на болниците.

Здравните заведения, които ще могат да получат средства за развиване на грижи за активно и продължително лечение, са клиники в малки населени места - Белоградчик, Тетевен, Бяла, Тутракан, Омуртаг, Елхово, Свиленград, Крумовград, Девин, Разлог и Етрополе. Те са избрани, тъй като отговарят на поставените критерии за брой преминали болни, наличие на квалифициран персонал и др.

За тези болници се предвиждат 47 млн. лв. Целта на проектите e да се осигури достъп на населението и в по-отдалечените и труднодостъпни места до адекватно медицинско обслужване. Още 100 млн. лв. се предвиждат за финансиране на общински болници в по-големите градове. Те ще се изразходват за лъчетерапевтична апаратура в 10 общински онкологични диспансера и за подобряването на ефективността на 9 общински болници. Всички болници ще могат да кандидатстват за финансиране чрез общините си в началото на следващата година.

Зелена светлина вече получи програмата за финансиране на държавните болници и преструктурирането на домове за деца до три години на стойност 147 млн. лв. Основната част от тях ще се използва за развиването на онкологичното лечение в 13 държавни болници в страната. Три от тях ще обслужват населението на национално ниво, а останалите 10 на областно. За десетте областни центъра са предвидени 73 500 000 лв.

С тези средства ще се осигури нужната апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания. За националните центрове е предвиден пакет от 10 типа апарати като линейни ускорители, планиращи системи, дозиметрична апаратура и други. Предвидено е да се произвеждат и изотопи за онкологична диагностика. За регионалните центрове е предвиден пакет от 13 апарата, между които са дигитални мамографи, компютърни томографи, магнитни резонанси, рентгени, интегрирани лабораторни системи и други.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?