Малки количества от опасните фъстъци са стигнали и до Ловеч

В Ловеч са открити около 15 кг опасни фъстъци, предназначени за разпространение в търговската мрежа. Това сочат резултатите от проверката на плевенската регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), стана ясно във вторник. Фъстъците се предполага, че са част от пратката от тонове фъстъци, внос от Гамбия, които са поразени от токсични плесени, опасни за здравето на хората, ако се консумират продължително.

Токсините са открити в проби на фъстъци от три фирми, продаващи ядки в Ловешко. Количествата между 5 и 15 кг., посочиха от РИОКОЗ - Плевен. Опасната пратка ще бъде унищожена в рамките на деня.

По същото време в Добрич бе намерена 17-килограмова пратка от фъстъци, внесени от Гамбия. Ядките са били в сладкарски цех в Добрич и са поставени под възбрана от РИОКОЗ - Добрич.

Проба от тези ядки веднага е изпратена за изследване.

В същото време главният държавен санитарен инспектор Тенчо Тенев заяви, че до края на седмицата трябва да са готови резултатите от проверката в РИОКОЗ - Варна за цялата партида гамбийски фъстъци. Това стана след като митническите власти в морската столица алармираха, че подавали сигнали до инспекцията, но оттам не са реагирали.

Проверката ще приключи в сряда, а до края на седмицата резултатите от нея ще бъдат обобщени в доклад до здравния министър.

Няма повод за притеснение за разпространението на гамбийските фъстъци в търговската мрежа, тъй като в 28-те проверени области в страната е намерен само 1 тон от тях, уточни Танев.

Цялостна проверка за вноса на ядки тече и от останалите здравни инспекции в страната. Целта е да се види какви количества ядки са внесени у нас и дали здравните служби са контролирали пратките и какви да били резултатите.

Споделяне

Още от България