Малки летища у нас вече могат да се лицензират като международни

Летище Русе е сред заявилите интерес да станат международни

Готови са критериите за класифициране на летищни площадки като международни летища, обяви заместник-министърът на транспорта Христина Велинова на конференция, по случай 74-та годишнина на Българската гражданска авиация.

Скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане допълнения в наредбата, съдържаща изискванията за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на "международни летища за обслужване на авиация с общо предназначение".

"Така някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако отговарят на изискванията на нормативната уредба и се снабдят с подходящо оборудване, ще имат възможност да обслужват международни полети от авиацията с общо предназначение. Към момента готовност за това са обявили обектите в Русе, Лесново, Приморско, Балчик, Казанлък и София-Запад", заяви Велинова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Останалите малки летища, които в момента са класифицирани като площадки, ще могат да станат "летища за обслужване на полети, различни от търговски въздушен превоз, с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг срещу заплащане или без заплащане, както и за технологични нужди на собственика без заплащане". За тази група най-малки летища, на които няма да се извършват международни полети, се предвижда облекчен регистрационен режим, допълват от министерството.

Споделяне

Още от Бизнес