Според синдикати и работодатели

Малките фирми няма да издържат априлското поскъпване на газа

Въпреки преговорите с "Газпром" за по-ниски цени, "Булгаргаз" готви ново повишение от юли

Малките фирми няма да издържат априлското поскъпване на газа

Около становището, че природният газ е много скъп за българските предприятия и одобреното поскъпване на суровината от април с близо 13 на сто ще доведе голяма част от малките и средните фирми до фалит, се обединиха във вторник по време на дискусия, организирана от КНСБ, за новите цени на синьото гориво. Всичко това от своя страна рефлектира върху пазара на труда и увеличава безработицата, коментира заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов пред журналисти.

В същото време обаче изпълнителният директор на обществения газов доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов коментира, че той като сегашното повишение на газа от 13 на сто, вместо исканите 26 процента, не покрива разходите на дружеството за покупка на руския газ. Затова ще се наложи от 1 юли да се иска ново поскъпване на горивото, въпреки че страната ни преговаря с "Газпром" за намаление на тарифите с 10-15 на сто в най-скоро време.

 

Последиците за предприятията от увеличаването на цената на природния газ ще са много тежки, защото поскъпването с 13% от 1 април се прибавя към повишение на цените на тока на свободния пара от 1 януари, а от 1 юли ще има и нови цени на електроенергията за стопанските потребители, ползващи енергия средно и ниско напрежение. Това обясни Константин Стаменов, председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

 

Според него максимално бързо трябва да се постоят междусистемните газови връзки със съседните държави и алтернативи за внос на природен газ. Само при това положение и при либерализация на пазара и увеличаване на местния добив на природен газ цените на суровината може да паднат, коментираха участниците в дискусията.

 

Стаменов упрекна управляващите в последните 20 години, че нищо не са направили за диверсификацията на газовите доставки за страната.

 

Ако се погледнат договорите, сключени с "Газпром", увеличението на цената от 1 април даже е малко, коментира заместник-министър Валентин Николов. Според него, за да се спре поскъпването на газа, икономическото министерство трябва да изрази политическа подкрепа при преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" и на място в Русия да се водят преговори за намаляване на цената на газа за България. Нужно е да се ускорят проучванията на нови находища на газ на наша територия и да се диверсифицират доставките, допълни той.

 

Николов припомни, че още през тази година ще има първа копка на газовата връзка с Румъния, предстои изграждане на интерконектори и със Сърбия, Гърция и Турция.

 

В краткосрочен план обаче трябва да се приеме увеличението с 13 на сто от 1 април, защото и това "Булгаргаз" да фалира, няма да доведе до понижение на цените, смята Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?