Малките фирми няма да правят графици за отпуски

Малките фирми няма да правят графици за отпуски

Промени в Кодекса на труда, предвиждащи отпадането на графиците за платените отпуски на служителите на малки фирми и удължаване на срока за регистрация на трудовите договори в НАП, приеха на първо четене в сряда депутатите от парламентарната социална комисия.

Поправките са внесени от Петър Кънев и група народни представители от "БСП лява България".

С шестнадесет гласа "за" и един "против" депутатите решиха да отпадне задължението на микропредприятията и малките фирми за предварителното писмено уведомяване на инспекцията по труда за удълженото работно време; за предварително съгласуване със синдикатите на временното установяване на непълното работно време; за издаването на правилник за вътрешния трудов ред.

С промените се увеличава от три на седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор.

Възстановява се и правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор на хората, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Предлага се да отпадне закрилата за майки на деца до тригодишна възраст при дисциплинарно уволнение на работника или служителя.

Текстовете на предложенията обаче ще претърпят доста промени между първо и второ четене, стана ясно по време не дискусията. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов предложи законопроектът да бъде разгледан и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като има много спорни текстове.

Според него отпадането на графика за отпуските е сериозен въпрос, който трябва да се обсъди, тъй като трябва да се гарантира конституционното право на българските работници да ползват отпуск, както и да има предвидимост и да не се стига до трупане с години на неползвани отпуски.

ГЕРБ е категорично против отпадането на графика за отпуските, заяви заместник-председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова. Според нея така ще бъдат отнети права на работниците, които благодарение на графика са гарантирани.

Предложенията за промени категорично не се подкрепят от КТ "Подкрепа", заяви Олег Чулев от синдиката. По думите му са засегнати основни права на работниците.

Работодателите от КРИБ и АИКБ заявиха принципната си подкрепа за законопроекта, но отбелязаха, че трябва да има промени в някои от текстовете.

Министерството на труда и социалната политика също подкрепя законопроекта, но със забележки по някои от текстовете. По отношение на отмяната на графиците, заместник-социалният министър Гълъб Донев коментира, че остава неуреден въпросът как ще се гарантира правото на отпуск, както и какво става в случай, че работникът не е поискал отпуск до края на календарната година.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?