На първо четене:

Малките фирми ще внасят ДДС, когато им се платят стоките или услугите

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда нов специален режим на така наречената касова отчетност на ДДС.

Според смисъла на текстовете въвеждането на този режим цели да облекчи малките фирми, които нямат средства да платят към бюджета ДДС, преди да са получили плащане за извършените от тях услуги или за доставените стоки. При този режим внасянето на ДДС става, когато получат средствата от фирмата получател.

Режимът не е задължителен и малките и средните предприятия с годишен оборот до 500 хил. лв. могат да изберат дали да го прилагат. Менда Стоянова от ГЕРБ подкрепи идеята за касовата отчетност, но отбеляза, че разписаният по този начин режим е сложен и ще затрудни фирмите, които искат да се възползват от него. Петър Кънев от БСП се обърна към нея с апел да се спре с опозиционното мислене, когато става дума за нещо добро за малкия и средния бизнес.

Депутатите приеха още в закона да се запише и още един особен режим, уреждащ облагането на стоки и услуги на Граничния комбиниран мост "Видин Калафат".

Мястото на изпълнение на услугите по събиране на таксата за преминаване на моста е на територията на България, когато направлението на пътуването е от България към Румъния, или на територията на Румъния, когато направлението на пътуването е от Румъния към България.

Доставките по поддръжка/ремонт на моста са с място на изпълнение на територията на страната или на Румъния в зависимост от това, на коя териториална част се извършват.

Споделяне

Още от Бизнес