Малките кметства и големите общини в сблъсък за парите от бюджета

Малките кметства и големите общини в сблъсък за парите от бюджета

Общините и малките кметства продължават да поддържат коренно различни позиции по спорния въпрос за бюджетното финансиране.

Това става ясно от съобщение на финансовото министерство по повод среща на министър Кирил Ананиев с Националното сдружение на кметовете на кметства. Срещата бе организирана лично от премиера Бойко Борисов, който обеща на "малките" кметове да обърне внимание на исканията им, след като те заплашиха с протести.

Основното искане на кметовете е да бъдат придвижени промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени в парламента още в началото на миналата година.

Проектът предвижда малките населени места да получават гарантирани пари от бюджета на общината. Изрично се регламентира задължение за кмета на общината да осигурява своевременно през годината одобрените пари по бюджетите на кметствата.

Освен това на кметовете на малките селища се дава възможност да участват в комисиите за подбор на кандидатите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и провеждане на преговори и диалог при провеждането на обществени поръчки, в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.

"Към момента, на база постъпилите становища по законопроекта, може да се направи изводът, че няма единно мнение по така разработения законопроект между Националното сдружение на общините в Република България и Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България", посочва финансовото министерство.

Затова Кирил Ананиев е поел ангажимент да проведе срещи с депутати с цел създаване на работна група за съживяване на работата по законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес