Малките леви партии в Израел се съюзяват предизборно срещу Нетаняху

Ехуд Барак

Лявата израелска партия Мерец и новата партия на бившия премиер на Израел Ехуд Барак обявиха, ча са създали съюз за парламентарните избори на 17 септември, предаде Франс прес.

На израелската политическа сцена предизборната борба е в разгара си, след неуспеха на министър-председателя Бенямин Нетаняху да състави правителствена коалиция след изборите през април.

Лявата опозиция се опитва да се обедини, за да попречи на дясната партия Ликуд на Нетаняху, която е на власт от 2009 г., и се представя добре в допитванията, да получи отново властта през септември.

Малките леви партии, като партията на Барак "Демократичен Израел", се опитват да съставят общи листи. Целта е да се избегне обявяването на подадени гласове за недействителни, в случай, че не достигнат прага на допустимост за влизане в парламента, който е 3,25 от всички гласове по израелската пропорционална система.

В общо изявление председателят на Мерец Ницан Хоровиц и Ехуд Барак обявиха решението си да обединят партиите си в общи изборни листи под името "Демократичен лагер".

34-годишната Став Шафир, депутатка от Партията на труда и силно ангажирана с борбата срещу социалното неравенство в Израел, също ще се присъедини към общата листа и ще бъде на второ място в нея, след Хоровиц.

"Инициаторите на този съюз смятат, че създаването на "Демократичен лагер" е първи и решителен етап за връщане на държавата Израел на прав път", се казва в изявлението.

В събота Нетаняху постигна рекорд като премиер, задържал се най-дълго на поста в еврейската държава. Дотогава рекордът се държеше бащата основател на Израел Давид Бен Гурион.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?