Малките ученици вероятно няма да се върнат в клас другата седмица

МОН ще предупреди родителите два дни по-рано

Николай Денков

Почти сигурно е, че учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от пандемията от Covid-19 общини няма да се върнат в клас следващата седмица. Това стана ясно от изказвания на министъра на образованието Николай Денков и заместничката му Мария Гайдарова. По-късно МОН официално обеща, че ще предупреди родителите за възстановяването на присъствените занятия в засегнатите общини поне два дни предварително.

"Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците в клас, без да е избран изпълнителят на доставката на тестовете, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете", заяви Денков по телевизия България он еър. "Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата - не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, ако няма пълен локдаун", добави той.

В сряда Министерството на здравеопазването обяви обществената поръчка за доставка на 400 000 щадящи антигенни тестове, чрез които учениците ще бъдат изследвани за носителство на коронавируса два пъти седмично (в понеделник и четвъртък). Срокът за подаване на оферти е до края на работния ден в петък. След това МЗ трябва да избере изпълнител и да подпише договор с него. Фирмата ще има срок от три дни да достави тестовете до регионалните здравни инспекции. Впоследствие те трябва да бъдат разпределени по училищата.

Тестването ще става само след съгласие на родителите. При липса на такова съответните ученици ще продължат да се обучават дистанционно. Засега голяма част от родителите са против ваксините, против тестовете и против дистанционното обучение. Така че все още не е ясно колко деца реално ще се върнат в клас.

"Министерството на образованието и науката (МОН) ще проведе информационна кампания за тестването на учениците, след като стане ясен видът на щадящия тест, който ще се прилага. Вариантите са два - или детето само да се тества с тампон от устата, или да изплюва слюнка в контейнерче. Ако започнем да обясняваме и за двата варианта, хората ще се объркат", е отбелязал проф. Николай Денков.

Той е съобщил, че МОН ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите целия процес на изследване. Всеки един родител ще има възможността да види и да прочете листовката на продукта.

В интервю за бТВ зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова заяви, че разумният срок за връщане на учениците в клас не е следващата седмица. Тя обясни, че връщането на учениците в клас не е възможно, докато не се осигури "абсолютно безопасна среда" за учениците чрез тестване. По думите на Гайдарова все още има множество неизвестни и не може да се каже точна дата за връщането на учениците. Причината е, че осигуряването на тестовете може да се забави.

По данни на Мария Гайдарова в момента около 30% от учениците в България учат онлайн, като това включва и общините, където заболеваемостта все още е под 750 на 100 хил. души и училищата редуват випуските в клас и дистанционно. Ваксинираните учители са 38.65%, а ученици над 12-годишна възраст - 4.87%.

В края на деня МОН изпрати официално съобщение до медиите, от което се посочва, че връщането в клас при толкова високи стойности на общата заболяемост ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.

Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?