Малките училища ще получат повече пари догодина

Бюджетите им ще нараснат между 1% и 30%, увеличението ще отиде за заплати

Малките училища ще получат повече пари догодина

Бюджетите на малки училища и детски градини в отдалечени райони на страната ще нараснат през следващата година. Става въпрос за образователни институции в пограничните райони, Северозападна България, Родопите, Странджа. Парите ще се използват за увеличение на заплатите на педагозите, за да се опитат директорите да ги задържат на работа.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в сряда пред депутатите от парламентарната образователна комисия. Увеличението на бюджетите ще е с между 1% и 30%.

Насочването на повече пари към малките училища и градини ще бъде заложено в Закона за държавния бюджет за 2018 г. В него се предвижда парите за образователните институции вече да не се определят само от броя на децата в тях, тъй като така най-много средства получават големите училища, а те са основно в областните градове. Малките пък остават недофинансирани и не могат да задържат учителите, които при тези условия напускат, за да живеят и работят в по-големи градове.

Парите ще се определят по три показателя. Единият ще е твърда субсидия за разходи, които не зависят от това колко са учениците. Вторият показател ще е броят на децата в училището или градината. Третият ще е броят на паралелките, което ще даде възможност училища с малко деца, разпределени в повече паралелки, да получат повече пари. "Така бюджетът няма да зависи от пълняемостта на класовете или групите", коментира министър Вълчев.

За финансирането на малките училища и градини догодина са предвидени 90 млн. лв. От тях ще бъдат увеличени и бюджетите на институции, в които се обучават деца от уязвими групи - от малцинства, в риск от бедност, с родители с ниско образование. Ще се дават повече пари на професионални гимназии, които обучават по професии, за които има или се прогнозира недостиг на кадри.

"С новия подход за определяне на бюджетите ще постигнем разпределение, което е по-близко до разходите на училищата и ще има по-голяма справедливост", коментира министърът. Според него няма да има образователни институции, които да получат по-малко пари.

Общо парите за училищата и детските градини през следващата година трябва да нараснат с 360 млн. лв. при 2.2 млрд. лв. общо за тази година.

От тях 330 млн. лв. са предвидени за обезпечаване на повишените през тази година заплати на учителите. От 1 септември те бяха вдигнати с 15%. Засега за следващата година не се предвижда ново увеличение. Причината била, че всъщност вдигането на заплатите през тази година е трябвало да се случи от 1 януари 2018 г.

30 млн. лв. от увеличението на парите за училища и детски градини ще отиде за повишаването на минималната работна заплата на непедагогическия състав, както и за плащането на осигуровките върху новите възнаграждения.

Министърът съобщи още, че екипите, които трябва да връщат децата в училище, до момента са посетили около 100 000 деца или половината от набелязаните. Записани в клас са 14 000. Не е ясно дали те са тръгнали на училище след намесата на специалните екипи, или защото родителите им са решили тази година да ги пуснат в клас, въпреки че миналата не са ходили.

"Голяма част от посетените деца не са в България и не могат да бъдат открити на адресите си", обясни Вълчев. Много от тях ходели в чужбина с родителите си за известно време, после се връщали за малко в България и отново заминавали. Тези ученици, както и децата, които живеят в България, но родителите им са в чужбина, са най-проблемни, смята Вълчев. "Те не знаят български и не могат да се интегрират", каза министърът. Той за пореден път обясни, че мярка срещу този проблем е посещаването на детска градина.

Споделяне

Още по темата

Още от България